UN zatražio od Mijanmara da zaustavi kršenje prava Rohinja muslimana

Fena
UN zatražio od Mijanmara da zaustavi kršenje prava Rohinja muslimana
Odbor Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u četvrtak je uputio zahtjev vladi Mijanmara da obustavi vojne operacije koje su "dovele do sistematskog kršenja i zloupotreba ljudskih prava" Rohingya muslimana u državi Rakhine.

Ovaj potez je oživio rezoluciju UN-a od koje se odustalo prošle godine zahvaljujući napretku te zemlje po pitanju ljudskih prava.

Treći odbor Generalne skupštine, koji se bavi ljudskim pravima, glasao je sa 135 glasova "za", deset "protiv" i 26 suzdržanih o usvajanju nacrta teksta u kojem se od Generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa traži da imenuje specijalnog izaslanika za Mijanmar, izvještava Reuters.

Tokom 15 godina Treći odbor je svake godine usvajao rezoluciju kojom se osuđuje stanje ljudskih prava u Mijanmaru, ali prošle godine Evropska unija nije predložila nacrt teksta, pozivajući se na napredak pod vodstvom Aung San Suu Kyi.

Međutim, u protekla tri mjeseca je više od 600.000 Rohingya muslimana izbjeglo u Bangladeš nakon što je mijanmarska vojska započela operaciju protiv Rohingya militanata koji su 25. augusta napali 30 policijskih postaja i vojnu bazu u državi Rakhine.

To je potaklo Organizaciju islamske saradnje da predloži novi nacrt UN-ove rezolucije, koji će idućeg mjeseca službeno usvojiti 193-člana Generalna skupština.

Ovom rezolucijom se produbljuje međunarodni pritisak, ali ona nema zakonske posljedice.

Nacrtom rezolucije koju je u četvrtak usvojio Treći odbor od Mijanmara se zahtijeva da dozvoli potpun i neometan pristup humanitarnoj pomoći i da Rohingyama dodijeli pravo na državljanstvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije