UN traži 600 miliona dolara za Afganistan koji se suočava sa humanitarnom krizom

0
Radiosarajevo.ba
UN traži 600 miliona dolara za Afganistan koji se suočava sa humanitarnom krizom
Foto: EPA-EFE / Dijete izbjeglica u Kabulu u januaru ove godine

Ujedinjene nacije danas će organizovati konferenciju u Ženevi, na kojoj žele prikupiti više od 600 miliona dolara pomoći za Afganistan koji se, upozorava UN, suočava s humanitarnom krizom nakon talibanskog preuzimanja vlasti.

Čak i prije nego što su talibani prošlog mjeseca zauzeli Kabul, pola stanovnika zemlje, odnosno 18 miliona ljudi, ovisilo je o humanitarnoj pomoći, piše Hina.

Čini se da će se ta brojka povećati zbog suše i nedostatka hrane, upozoravaju dužnosnici UN-a i humanitarne organizacije.

Konaković tvrdi da mu neko "pakuje": Željeli su mene napraviti 'crnom kravatom' i da sam nalogodavac

Konaković tvrdi da mu neko "pakuje": Željeli su mene napraviti 'crnom kravatom' i da sam nalogodavac

Zbog naglog ukidanja milijardi stranih donacija Afganistanu, nakon pada vlade koju je podržavao Zapad, veći je pritisak na programima UN-a.

Međutim, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres kaže da njegova organizacija ima financijske probleme.

“U ovom trenutku Ujedinjene nacije nisu u mogućnosti čak ni isplaćivati plaće vlastitim radnicima”, rekao je novinarima u petak.

Konferenciji u Ženevi, koja počinje popodne, prisustvovat će visoki dužnosnici UN-a, uključujući Guterresa, čelnik Međunarodnog odbora Crvenog križa Peter Maurer, kao i deseci predstavnika vlada, uključujući njemačkog ministra vanjskih poslova Heika Maasa.

Otprilike trećinu od 606 milijardi dolara koje želi prikupiti UN, trebao bi koristiti Svjetski program za hranu UN-a.

Ta je agencija ustanovila da 93 posto od 1600 Afganistanaca koji su sudjelovali u istraživanju provedenom u augustu i septembru, ne konzumira dovoljno hrane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije