UN osudio sjevernokorejsko lansiranje raketa uoči sjednice Vijeća sigurnosti

1
Hina
UN osudio sjevernokorejsko lansiranje raketa uoči sjednice Vijeća sigurnosti
Foto: EPA / Ilustracija

UN-ov glavni sekretar Antonio Guterres danas je preko svog glasnogovornika "odlučno osudio" ispaljivanje balističkih raketa i topničku paljbu Sjeverne Koreje uoči sjednice Vijeća sigurnosti posvećene jačanju napetosti na Korejskom poluotoku.

Guterres "čini svoje pozive da se Sjeverna Koreja suzdrži od svake provokacije i u cijelosti ispuni svoje obaveze koje proistječu iz rezolucija Vijeća sigurnosti", istaknuo je njegov glasnogovornik Stephane Dujarric.

UN-ov glavni sekretar se "veoma zabrinuo zbog napetosti na Korejskom poluotoku i širenja ratne retorike", rekao je UN-ov diplomat.

Oglasio se ViK: Evo kad možemo očekivati normalizaciju vodosnabdijevanja u Sarajevu

Oglasio se ViK: Evo kad možemo očekivati normalizaciju vodosnabdijevanja u Sarajevu

Drama iznad Korejskog poluotoka: Obje Koreje naredile hitno polijetanje ukupno 260 ratnih aviona

Drama iznad Korejskog poluotoka: Obje Koreje naredile hitno polijetanje ukupno 260 ratnih aviona

"Poziva Sjevernu Koreju da čim prije poduzme korake za nastavak pregovora radi uspostave trajnog mira te potpune i provjerljive denuklearizacije Korejskog poluotoka", dodao je.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby kritizirao je pak "provokacije režima u Pjongjangu na gotovo dnevnoj bazi, koje samo stvaraju veću nesigurnost i nestabilnost na poluotoku".

Ove osude dolaze nekoliko sati uoči sjednice UN-ova Vijeća sigurnosti sazvane na zahtjev Sjedinjenih Država i posvećene Sjevernoj Koreji, na kojoj se neće glasati. Nakon sjednice će se samo prihvatiti zajednička izjava pred novinarima, rekli su UN-ovi diplomati.

Sjeverna Koreja je u srijedu i četvrtak ispalila tridesetak raketa, a jedna je pala blizu teritorijalnih voda Južne Koreje, što je prvi takav slučaj nakon završetka Korejskog rata 1953.

Izolirana zemlja je u četvrtak ujutro ispalila i interkontinentalnu balističku raketu (ICBM), ali neuspješno.

"Svaki nuklearni test i svako drugo opasno djelovanje naići će na brz, oštar i jedinstven odgovor međunarodne zajednice", upozorile su u petak zemlje G7, čiji su se ministri vanjskih poslova sastali u Njemačkoj i osudili eskalaciju u tom dijelu svijeta.

Južnokorejska vojska je saopćila da je u petak naredila polijetanje takozvanih nevidljivih aviona, pošto je uočila 180 sjevernokorejskih borbenih aviona, što je nova epizoda u spektakularnom porastu napetosti zadnjih dana na Korejskom poluotoku, gdje Seul i Washington održavaju zajedničku vojnu vježbu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije