UN formirao Komisiju za rješavanja sporova između Palestine i Izraela

0
AA
UN formirao Komisiju za rješavanja sporova između Palestine i Izraela
Foto: EPA-EFE / Antonio Guterres na obraćanju medijima

Komitet Ujedinjenih naroda (UN) za eliminaciju rasne diskriminacije (ICERD) objavio je da je formirana posebna Komisija za pomirenje za rješavanje sporova između Palestine i Izraela u vezi s pitanjem rasne diskriminacije.

U saopćenju Ureda visokog komesara UN-a za ljudska prava, navedeno je da su Izrael i Palestina potpisnice konvencije ICERD-a te da svaka država može podnijeti žalbu protiv druge države po pitanju rasne diskriminacije u skladu s konvencijom.

Prije formiranja Komisije održani su preliminarni sastanci 19. januara i 10. februara, a Gun Kut izabran je za predsjedavajućeg ICERD-a.

Komisija, koja će istražiti palestinske tvrdnje o rasnoj diskriminaciji Izraela i relevantne dokumente, dat će preporuke stranama za rješavanje problema između dvije države.

Konvenciju o Komitetu za eliminaciju rasne diskriminacije, koju je UN usvojio 1965. godine, do sada je ratificiralo 179 država.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije