Umro predsjednik Tanzanije, države koja ne priznaje koronavirus

0
Radiosarajevo.ba
Umro predsjednik Tanzanije, države koja ne priznaje koronavirus
Foto: EPA-EFE / John Magufuli

Predsjednik Tanzanije John Magufuli umro je u srijedu od srčanih problema u bolnici u Dar es Salaamu u dobi od 61 godine, rekla je potpredsjednica te afričke države, Samia Suluhu, u obraćanju na državnoj televiziji TBC, prenosi BBC.

"S dubokim žaljenjem vas obavještavam da smo danas izgubili našeg hrabrog vođu, predsjednika Republike Tanzanije, Johna Pombea Magufulija - priopćila je Suluhu i najavila kako će u zemlji biti proglašena 14-dnevno žalost, a zastave će biti spuštene na pola koplja.

Magufuli nije bio viđen u javnosti više od dvije sedmice, a o njegovom zdravlju kružile su brojne glasine. Opozicioni političari ranije ove sedmice izjavili su kako vjeruju da se predsjednik zarazio koronavirusom, no to do danas nije potvrđeno.

Podsjetimo, Magufuli se zadnji put pojavio u javnosti 27. februara. Taj gorljivi katolik propustio je i tri nedjeljne mise s kojih se često obraćao javnosti. Samo nekoliko dana prije "nestanka", ministar finansija Philip Mpango kašljao je i teško disao na konferenciji za novinare koju je sazvao kako bi odagnao glasine da je predsjednik umro od COVID-19, piše Jutarnji.hr

Magufulijeva odsutnost podudarala se s nizom smrtnih slučajeva i bolesti pripisanih "respiratornim problemima" ili "upali pluća". Pokojni predsjednik mjesecima je ustrajao na tome da virusa u Tanzaniji više nema jer je "odagnan molitvom". Odbijao je nositi zaštitnu masku za lice ili poduzeti mjere zatvaranja. Zemlja je prestala objavljivati podatke o zaraženima još u aprilu 2020. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije