Dmitrij Jazov / Umro posljednji sovjetski maršal

25. 02. 2020. u 09:53:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 17

Posljednji sovjetski maršal i bivši ministar obrane Dmitrij Jazov, koji je učestvovao u puču protiv čelnika SSSR-a Mihaila Gorbačova 1991. godine, umro je u utorak, 25. februara, u 96. godini, javljaju ruski mediji.

O njegovoj smrti oglasilo se rusko ministarstvo obrane navodeći da je umro nakon duge i teške bolesti, prenosi HINA.

Jazov, koji je obnašao dužnost ministra odbrane od 1987. do 1991, učestvovao je u pokušaju puča protiv Gorbačova u augustu 1991, godinu dana nakon što mu je dodijeljen čin maršala.

Pučisti su tada uvjeravali da Gorbačov nije u stanju obnašati svoju dužnost zbog zdravstvenih razloga. Proglasili su vanredno stanje na pola godine, ponovo uveli cenzuru i dovezli tenkove u Moskvu.

Bio u zatvoru nekoliko godina

Puč nije uspio, njegove vođe su uhapšeni tri dana kasnije, ali ti su događaji zapečatili sudbinu Sovjetskog Saveza koji se konačno raspao u decembru 1991.

Jazov je pušten iz zatvora 1993. i pomilovan za svoju ulogu u neuspješnom prevratu 1994.

Nakon njegove smrti živ je još samo jedan vođa puča Oleg Baklanov, član centralnog komiteta Komunističke partije.

Prošle godine Jazov je u Vilniusu osuđen u odsutnosti na 10 godina zatvora za ratne zločine tokom pobune u Litvi protiv sovjetske vlasti 1991. Tada je život izgubilo 14 ljudi, a više od 700 je ranjeno.

Kao ministar odbrane bio je i u središtu krvave represije u Azerbajdžanu u januaru 1990. u kojoj je život izgubilo više od stotinu civila.

Međutim, u Rusiji je bio cijenjen. Ministar odbrane Sergej Šojgu odlikovao ga je 4. februara za zasluge prema domovini.

Također ga je odlikovao predsjednik Vladimir Putin, koji mu je dodijelio Orden časti 2004. i Orden Aleksandra Nevskog 2014, navodi HINA.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA