Znate li ko je u Sovjetskom Savezu vozio zapadne automobile?

Radiosarajevo.ba
Znate li ko je u Sovjetskom Savezu vozio zapadne automobile?
Foto: Autorepublika / Porsche 911

Na saobraćajnicama Sovjetskog Saveza dominirala su vozila domaće proizvodnje. Najviše je bilo Ladi, Moskviča i Volgi. To ne znači da nije bilo vozila iz zapadnog svijeta. Portal AutoRepublika donosi priču o tome ko je imao privilegiju da vozi takve automobile.

Podsjećaju da su zapadne automobile u istočnom bloku posebno obožavali policajci. Koristili su ih zbog njihove snage koja je posebno potrebna tokom potjera.

Prvi automobil koji se koristio u policijske svrhe bio je BMW 340. To se desilo krajem 40-ih godina prošlog vijeka. Zapravo, riječ je o BMW-u koji se proizvodio u jednoj tvornici u istočnoj Njemačkoj. Preimenovan je u EMW.

Ford Galaxie karavan je 60-ih godina bio prvi potpuno strani automobil kojeg su vozili sovjetski policajci. Bio je kompletno opremljen, kao i za američko tržište. Sovjeti su ga koristili za prevoz policijske opreme.

Nedugo poslije, Sovjetski Savez je policiju opremio Mercedesom W108, a zatim i BMW- ovima.

U 80-im godinama Sovjeti su se mogli pohvaliti da imaju jedno od najbržih policijskih vozila - čuveni Porsche 911. U svojem voznom parku su kasnije imali i Nissan, Opel, Audi, Renault, Volvo i Ford, navodi portal AutoRepublika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije