Umro posljednji preživjeli francuski komandos Dana D

1
Radiosarajevo.ba
Umro posljednji preživjeli francuski komandos Dana D
Foto: EPA-EFE / Leon Gautier

Leon Gautier, posljednji preživjeli pripadnik francuske jedinice komandosa koja se na Dan D iskrcala na obalu sa savezničkim trupama kako bi započela oslobađanje Francuske u Drugom svjetskom ratu, umro je u ponedjeljak, 3. jula.

Imao je 100 godina.

Gautier je bio jedna od 177 francuskih zelenih beretki koje su jurišale na plaže u Normandiji koje su branile trupe Adolfa Hitlera 1944. godine.

Lopovi u Zagrebu raznijeli bankomat, građane probudila snažna eksplozija

Lopovi u Zagrebu raznijeli bankomat, građane probudila snažna eksplozija

Francuski predsjednik Emmanuel Macron opisao je Gautiera i njegove saborce kao "heroje oslobođenja".

"Nećemo ga zaboraviti", napisao je Macron na Twitteru.

Gautier je 2019. godine razgovarao s novinarom agencije Reuters u svojoj kući nekoliko stotina metara od ostataka njemačkog bunkera koji su on i saborci iz specijalnih snaga francuskog kapetana Philippea Kieffera osigurali prije nego što su krenuli na unutrašnjost fronta.

Prisjetio se kako je bio premlad da se pridruži vojsci kada su Hitlerove snage okupirale Francusku u Drugom svjetskom ratu i tako ušao u mornaricu.

Bio je na jednom od posljednjih francuskih ratnih brodova koji su otplovili za Veliku Britaniju kako bi se pridružili francuskim snagama generala Charlesa de Gaullea dok su Nijemci 1940. preplavili sjeverno područje Francuske.

Decenijama kasnije i dalje se borio sa nasiljem rata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije