Ultranacionalisti traže osvetu za ubistvo novinarke, SAD upozorava svoje građane: ‘Bježite odmah!‘

0
Radiosarajevo.ba
Ultranacionalisti traže osvetu za ubistvo novinarke, SAD upozorava svoje građane: ‘Bježite odmah!‘
FOTO: AA / Ilustracija

Rusija izvodi topovske i zračne napade na ukrajinsku regiju Zaporižju, saopćio je ukrajinski glavni štab u utorak, a borbe pored najveće europske nuklearne elektrane povećavaju strah od katastrofalnoga nuklearnog incidenta.

Napadi se događaju uoči ukrajinskog Dana neovisnosti u srijedu kojim se komemorira sloboda od sovjetske vladavine. Kijev je zabranio javne proslave navodeći prijetnje novih napada.

Američka ambasada u Kijevu također je u saopćenju upozorilo na ruske planove da napadnu civilnu i vladinu infrastrukturu sljedećih dana.

Akcija Black Tie 2: Elmedin Konaković reagirao na informaciju da je 20 osoba pušteno na slobodu

Akcija Black Tie 2: Elmedin Konaković reagirao na informaciju da je 20 osoba pušteno na slobodu

Oglasio se otac Natalije optužene za ubistvo Ruskinje

Oglasio se otac Natalije optužene za ubistvo Ruskinje

Ukrajina je rekla da je pored bojišnice na jugu zemlje Rusija ispalila topovske projektile i izvela zračne napade u nekoliko gradova u regiji Zaporižja, gdje su ruske snage zauzele nuklearku ubrzo nakon početka invazije 24. februara.

Zbog topovske i raketne vatre u blizini nuklearnog kompleksa u Zaporižji na južnoj obali rijeke Dnjepra uslijedili su pozivi da se područje demilitarizira.

Ukrajinci koji žive u blizini izrazili su strah da bi granate mogle pogoditi jedan od šest reaktora u elektrani, što bi izazvalo katastrofalne posljedice.

"Naravno da smo zabrinuti.., kao da sjedimo na buretu baruta", rekao je Aleksander Lifirenko, stanovnik obližnjeg grada Enerhodara u ponedjeljak.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država savjetovalo je američkim građanima da napuste Ukrajinu i to kopnenim putem.

"Ruski raketni napad ubili su ove sedmice u Harkovu 19 ljudi u Harkovu ovog tjedna. Rusija je ispalila 3500 krstarećih projektila na Ukrajinu", kazao je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

Smrt novinarke Darje Dugine - kćeri ruskog ultranacionalista Aleksandra Dugina - u eksploziji bombe ispod automobila, potakla je neke ruske nacionaliste da pozovu na nove napade na Ukrajinu.

Inače, Rusija je otvoreno okrivila Ukrajince za smrt Dugine. Ukrajinci su im odgovorili kako je vjerojatnije da je napad rezultat ruskih unutarnjih sukoba u Rusiji.

Rusija radi na tome da u nadolazećim danima snažno udari na civilnu infrastrukturu u Ukrajini, poručio je State Department u svome upozorenju kasno navečer u ponedjeljak, piše Politico

To je i prvi put da su SAD izdale posebno upozorenje kako bi mogli biti gađani civilni ciljevi u Ukrajini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije