Ulagači strahuju: Cijene nafte pale ispod 94 dolara

1
Hina
Ulagači strahuju: Cijene nafte pale ispod 94 dolara
Foto: Pexels / Nafta / Ilustracija

Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima ispod 94 dolara jer ulagači strahuju za potražnju u uvjetima postroženih epidemioloških mjera u Kini, visoke inflacije i podignutih kamatnih stopa.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 1.95 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 93.69 dolara. U gotovo istom je iznosu pala i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 87.57 dolara.

Trgovci sa zebnjom prate širenje COVID-19 u Kini.

EBRD predstavio Izvještaj o tranziciji: Fokus na zelenoj ekonomiji i ekonomskom razvoju BiH

EBRD predstavio Izvještaj o tranziciji: Fokus na zelenoj ekonomiji i ekonomskom razvoju BiH

Otvaranje novih radnih mjesta u ovoj zemlji uzrok povećanja cijena nafte na svjetskom tržištu?

Otvaranje novih radnih mjesta u ovoj zemlji uzrok povećanja cijena nafte na svjetskom tržištu?

Stroge epidemiološke mjere u drugoj ekonomiji svijeta, ali i troškovni pritisci prigušili su aktivnost u azijskoj industriji u augustu, zasjenivši izglede za oporavak regije od posljedica pandemije, pokazala su istraživanja objavljena u četvrtak.

Tehnološki centar Shenzen na jugu Kine postrožio je mjere zbog kontinuiranog širenja zaraze, zabranivši na tri dana velika okupljanja i zabavu u zatvorenom u četvrti Baoan.

Kineska politika nulte tolerancije na COVID koči privredu, što znači i slabiju potražnju za energentima.

Tržišta brinu i rekordna inflacija i najava agresivnog podizanja ključnih kamatnih stopa u SAD-u i eurozoni kako bi se obuzdao rast cijena.

Oživljavanje sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine značilo bi pak veću opskrbu jer bi iranskoj nafti omogućilo povratak na tržište.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da se nada da bi dogovor mogao biti postignut idućih dana.

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte proizvodile su u augustu 29,6 miliona barela dnevno, prema Reutersovom istraživanju, najviše od aprila 2020. I američka je proizvodnja u junu dosegnula najvišu razinu od proljeća 2020., od 11,82 miliona barela dnevno.

"Potražnja za naftom na Zapadu, ali i u Kini stagnira dok opskrba polako raste, najvećim dijelom zahvaljujući procvatu proizvodnje iz škriljaca u SAD-u", primjećuje Norbert Rucker iz švicarske banke Julius Baer.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu pojeftinio 5,37 dolara, na 101,04 dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije