Trgovci strahuju: Pale cijene nafte

1
Hina
Trgovci strahuju: Pale cijene nafte
Foto: Pexels / Variraju cijene nafte / Ilustracija

Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima prema 101 dolaru jer trgovci strahuju da će agresivan odgovor središnjih banaka na inflaciju i podizanje kamatnih stopa oslabiti svjetsku ekonomiju i potražnju za gorivom.

Na londonskom je tržištu cijena barela u ugovorima s rokovima isporuke u oktobru bila niža za 3.9 dolara u odnosu na jučerašnje zatvaranje i iznosila je 101.19 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 4.1 dolar.

Aktivnije se danas trgovalo ugovorima s rokovima isporuke u novembru u kojima je cijena barela bila niža za 3.24 posto i iznosila je 99.59 dolara.

Pas Zigi koji je tražio ljude pod ruševinama u Turskoj se priključuje potrazi za nestalom Dankom (2)

Pas Zigi koji je tražio ljude pod ruševinama u Turskoj se priključuje potrazi za nestalom Dankom (2)

Otvaranje novih radnih mjesta u ovoj zemlji uzrok povećanja cijena nafte na svjetskom tržištu?

Otvaranje novih radnih mjesta u ovoj zemlji uzrok povećanja cijena nafte na svjetskom tržištu?

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2.89 dolara nižoj cijeni, od 94.12 dolara. Jučer je zaključilo trgovinu u plusu 3.95 dolara.

Tržišta su se jučer fokusirala na prošlosedmičnu najavu Saudijske Arabije da bi Organizacija zemalja izvoznica nafte i njezini saveznici mogli smanjiti proizvodnju, paralelno pojačanoj opskrbi iz Irana u slučaju uspjeha pregovora o iranskom nuklearnom programu, rekli su izvori.

Danas se pozornost ponovo preusmjerila na središnje banke i njihovo obuzdavanje inflacije.

Inflacija je u mnogim velikim privredama blizu dvoznamenkaste razine koja nije viđena gotovo pola stoljeća. Kako bi obuzdala rast cijena, američka središnja banka već je osjetno zaoštrila monetarnu politiku, a njezinim stopama sprema se krenuti i Europska središnja banka (ECB).

Više kamatne stope mogle bi pak ograničiti ekonomski rast i pritisnuti potražnju za gorivom.

"Privredni rast bit će i dalje spor s obzirom na agresivnu monetarnu politiku (američkog) Feda. Ulagači sada čekaju mjesečne podatke o zapošljavanju koji će biti objavljeni u petak", rekao je Kunal Sawhney iz Kalkine Grupe.

Analitičar UBS-a Giovanni Staunovo ističe pak da je okidač za današnji nagli pad cijena bila objava iračkog državnog trgovca naftom SOMO-a da oružani sukobi u Bagdadu, najteži u proteklih nekoliko godina, ne utječu na izvoz nafte.

SOMO je poručio i da može preusmjeriti više nafte u Europu bude li potrebno.

Dodatni pritisak na cijene stvorio je i ruski proizvođač nafte Gazprom Neft porukom da planira udvostručiti proizvodnju na polju Zhagrin u zapadnom Sibiru, na više od 110 hiljada barela dnevno.

Trgovci će pozorno pratiti i sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika nakon prošlosedmične najave Saudijske Arabije da bi vodeći proizvođači mogli smanjiti proizvodnju.

U odvojenom izvještaju OPEC je objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak poskupio 96 centi, na 104.85 dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije