Ukrajinski ministar: Rusija će još bar dvije sedmice ostati na diplomatskom putu

0
Hina
Ukrajinski ministar: Rusija će još bar dvije sedmice ostati na diplomatskom putu
Foto: EPA / Vojne snage nagomilane blizu ukrajinske granice

Rusija će vjerojatno barem sljedeće dvije sedmice ostati na diplomatskom putu s Kijevom i Zapadom, ali će nastaviti s pokušajima da destabilizira Ukrajinu, rekao je u četvrtak ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Iako je svoje vojne snage nagomilala blizu ukrajinske granice, Rusija uporno ponavlja da ne planira napad na Ukrajinu.

"Ništa se nije promijenilo, što je loša vijest", rekao je Kuleba na konferenciji za medije u Kopenhagenu nakon što je Rusija u srijedu u Parizu pregovarala o sigurnosnim pitanjima s diplomatima iz Ukrajine, Francuske i Njemačke.

Sydney: Nakon napada nožem u crkvi tokom live prijenosa oglasili su se iz policije

Sydney: Nakon napada nožem u crkvi tokom live prijenosa oglasili su se iz policije

Dogovorili sastanak

"No dobra je vijest to da su savjetnici dogovorili sastanak u Berlinu za dvije sedmice, što znači da će Rusija sljedeće dvije sedmice vjerojatno ostati na diplomatskom putu", izjavio je Kuleba nakon sastanka s danskim ministrom vanjskih poslova Jeppeom Kofodom.

Takozvani normandijski pregovori (ili pregovori u normandijskom formatu, nazvani tako jer su prvi put održani na sjeveru Francuske) mogu se tumačiti kao korak naprijed prema smirivanju napetosti u istočnoj Ukrajini.

"Nažalost, najveći zahtjev koji Rusija ima je da Ukrajina izravno pregovara s ruskim predstavnicima u Donjecku i Luhansku umjesto da pregovara s Rusijom. To se neće dogoditi, to je stvar principa", rekao je Kuleba.

Donjeck i Luhansk su samoproglašene republike u regiji Donbas na istoku Ukrajine.

Kuleba je rekao da se Ukrajina priprema za sve scenarije, ali da je sada glavna strategija koju Rusija primjenjuje destabilizacija Ukrajine, što uključuje korištenje taktika hibridnog ratovanja kao što su cyber-napadi i kampanje širenja dezinformacija.

"Mislimo da im je vojna operacija jedna od opcija, ali ne i glavna", rekao je Kuleba.

Rusija smatra da su krizu pokrenuli NATO i SAD te zahtijeva sigurnosna jamstva od Zapada, uključujući obećanje NATO-a da nikada neće prihvatiti Ukrajinu.

Otvorenost Bidena

SAD je u srijedu, u pismenom odgovoru Rusiji na njezine zahtjeve, ponovo podržao NATO-ovu "politiku otvorenih vrata", ponudivši "principijelnu i pragmatičnu ocjenu" onoga zbog čega se Kremlj brine.

Kuleba je rekao da je vidio dio odgovora koji se odnosi na Ukrajinu i da na to nema prigovora.

"Moram pohvaliti otvorenost Bidenove administracije za konzultacije s nama prije nego što razgovara s Rusima", rekao je Kuleba dodavši da bilo kakvi dogovori sklopljeni bez Ukrajine ne bi bili prihvaćeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije