Ukrajinske izbjeglice stižu u Poljsku: "Žene su plakale..."

0
Radiosarajevo.ba
Ukrajinske izbjeglice stižu u Poljsku: "Žene su plakale..."
FOTO: AA / Ukrajinske izbjeglice u Poljskoj, 25. februar 2022.

Dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju, uglavnom su prelazile žene i djeca, nakon što je Ukrajina ograničila prolaz muškarcima između 18 i 60 godina.

Lokalni mediji u Poljskoj rekli su da su neki čekali 16-18 sati da pređu u Medyku na jugu Poljske na niskim temperaturama.

Granične vlasti saopćile su da je u četvrtak u Poljsku iz Ukrajine ušlo 29.000 ljudi, iako je nejasno koliko su ratne izbjeglice, a ne stranci koji su se vraćali kućama.

Na današnji dan otvorena Vijećnica u Sarajevu: Znate li da je izgrađena po uzoru na jednu džamiju?

Na današnji dan otvorena Vijećnica u Sarajevu: Znate li da je izgrađena po uzoru na jednu džamiju?

Zamjenik poljskog ministra unutarnjih poslova Pawel Szefernaker rekao je da ukrajinski vozači autobusa ne mogu voziti preko granice jer su muškarci u dobi za regrutiranje zadržani u Ukrajini.

Michal Mielniczuk, glasnogovornik južne poljske regije Podkarpackie rekao je da se ljudima koji pristižu nudi privremeni smještaj.

"Ogromna većina nastavlja put drugim mjestima diljem Poljske nakon što je dobila topli obrok", rekao je za novinsku agenciju PAP.

Na granici sa sjevernom Rumunjskom, žene su plakale dok su se opraštale od muških voljenih, krećući prijeći u Sighetu Marmatiei, rekao je Reutersov svjedok.

Stvorili su se dugi redovi dok su automobili čekali da se ukrcaju na trajekt preko rijeke Dunav za Isacceu, grad između Moldavije i Crnog mora, pokazuju lokalni mediji u Rumunjskoj.

Slovačke vlasti pozvale su ljude da daruju krv i uspostave bolnice s 5.380 kreveta namijenjenih vojsci ili NATO-u.

Diljem srednje Europe, na istočnom krilu NATO-a, volonteri su objavljivali poruke na društvenim mrežama kako bi organizirali smještaj i prijevoz za ljude koji dolaze s granica. Aktivisti su postavljali mjesta za distribuciju hrane i toplih napitaka, a veterinari su nudili brigu o kućnim ljubimcima.

Bugarska je počela izdavati pasoše svojim građanima u Kijevu kojima su bile potrebne putne isprave i poslala je četiri autobusa u ukrajinski glavni grad da evakuiraju ljude.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije