Ukrajinska vojska tvrdi da je razbila rusku brigadu kod Bahmuta, Rusi bježe sa položaja

1
FENA
Ukrajinska vojska tvrdi da je razbila rusku brigadu kod Bahmuta, Rusi bježe sa položaja
Foto: AA / Ukrajinska vojska

Ukrajinska vojna jedinica saopćila je u srijedu da je razbila rusku pješadijsku brigadu s teritorije u blizini Bahmuta, navodeći da potvrđuje izjavu šefa ruske privatne vojske Wagner da su ruske snage pobjegle.

Moskva nije komentirala izveštaje ni s jedne strane da je njena 72. zasebna motorno-streljačka brigada napustila svoje položaje na jugozapadnoj periferiji Bahmuta.

Ruska brigada se obično formira od nekoliko hiljada vojnika. Taj grad na istoku Ukrajine bio je glavna meta goleme zimske ofanzive Moskve i poprište najkrvavijih kopnenih borbi u Evropi od Drugog svetskog rata.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Šef ruskih plaćenika Jevgenij Prigožin, koji je više puta optuživao regularne oružane snage Moskve da nisu na adekvatan način podržale njegovu privatnu vojsku koja je vodila borbu u Bahmutu, izjavio je u utorak da je ruska brigada napustila svoje položaje.

"Naša vojska bježi. 72. brigada je jutros napustila tri kvadratna kilometra, gdje smo izgubili oko 500 ljudi", kazao je Prigožin.

Šef Wagnera: 'Odlazimo iz Bahmuta. Nemamo više čime mljeti meso'

Šef Wagnera: 'Odlazimo iz Bahmuta. Nemamo više čime mljeti meso'

U saopćenju tokom noći, Treća zasebna jurišna brigada Ukrajine je navela: "To je službeno. Prigožinov izvještaj o bijegu ruske 72. samostalne motorizovane brigade iz blizine Bahmuta i '500 ostavljenih ruskih leševa' je istinit. Treća jurišna brigada je zahvalna na publicitetu o našem uspjehu na frontu."

U srijedu ujutru, jedinica, formirana od ukrajinskog nacionalističkog bataljona Azov, ponovo je objavila snimak jednog od osnivača Azova, Andrija Biletskog, koji je rekao da su njegove snage "porazile" rusku brigadu.

"Navodno, 6. i 7. eskadrila ove brigade skoro su u potpunosti uništene, uništena je brigadna obavještajna služba, uništen je veliki broj borbenih vozila, odveden je značajan broj zarobljenika", kazao je.

"Napadi su izvedeni na teritoriji širine 3 km i dubine 2,6 km, a cijela ova teritorija je potpuno oslobođena od ruskih okupacionih snaga", dodao je.

Ukrajinski generalštab, koji obično prešućuje takve detalje iz svojih redovnih izvještaja, nije dao nikakav konkretan izvještaj o borbama u toj oblasti, osim što je rekao da je Rusija "izvela neuspješnu ofanzivu u gradu Bahmutu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije