Ukrajinka pokušala da prošvercuje sina u koferu

Radiosarajevo.ba
Ukrajinka pokušala da prošvercuje sina u koferu
Pixabay / Ilustracija
Poljska granična straža vratila je sa granice jednu Ukrajinku zato što je pokušala da prošvercuje svog osmogodišnjeg sina sakrivenog pod odjećom u velikom koferu.

Dijete, za razliku od majke, nije imalo biometrijski pasoš, neophodan Ukrajincima da bez viza uđu u Europsku uniju.

"Tokom kontrole voza iz Kijeva u Przemyśl, u nedjelju su carinici u koferu jedne od putnica našli osmogodišnjeg dječaka. Njegova majka pokušala je da ga prošvercuje u Poljsku sakrivenog pod slojem odjeće. Dijete nije imalo isprave na osnovu kojih bi moglo da pređe granicu", kazala je poljskoj televiziji Polsat Anna Michalska iz Granične straže u Przemyślu.

Ta 50-godišnja Ukrajinka prvo nije htjela da otvori kofer, a kada su to carinici učinili sami, imali su šta da vide - dječaka koji je sakriven u koferu čekao da prođu kontrole.

Majka je sa sinom preko Poljske krenula u Njemačku već prvog dana kada su Ukrajincima ukinute vize, ali tada su vraćeni sa granice zato što dijete nije imalo biometrijski pasoš bez koga se ne može bez vize u EU, već samo važeći stari.

Biometrijske pasoše Ukrajina izdaje svojim građanima od 2015. godine, a do sada je izdala oko tri miliona pasoša od oko 44 miliona stanovnika koliko ima Ukrajina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije