Ukrajinci u nevjerici nakon iznenadnog obrata iz SAD-a: 'Rekli su da će biti uz nas, teško nam je'

5
Radiosarajevo.ba
Ukrajinci u nevjerici nakon iznenadnog obrata iz SAD-a: 'Rekli su da će biti uz nas, teško nam je'
FOTO: Facebook / Volodimir Zelenski u posjeti Washingtonu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je u srijedu Ukrajincima da će Kijev odnijeti pobjedu nad Rusijom i postići pravedni mir "unatoč svemu", dok je nastavak ključne američke vojne i financijske pomoći ostao neizvjestan.

Zelenski je svoju poruku prenio neobičnim ranojutarnjim videom s kijevskih ulica, obilježavajući dan oružanih snaga zemlje.

"Iako je bilo teško, izdržali smo", rekao je Zelenski, snimajući se mobitelom dok je hodao prema spomeniku palim ukrajinskim borcima u središtu glavnog grada.

Merima Čelik dobila još jedno vrijedno priznanje: 'Prvi put je žensko Policajac godine'

Merima Čelik dobila još jedno vrijedno priznanje: 'Prvi put je žensko Policajac godine'

"Danas nije lako, ali krećemo naprijed. Bez obzira na teškoće, uspjet ćemo - do naših granica, do našeg naroda, do našeg mira. Pravednog mira. Unatoč svemu."

Njegove riječi vjerojatno se odnose na neizvjesnost oko budućnosti paketa pomoći vrijednog 60 milijardi dolara, o čemu se sedmicama neuspješno raspravlja u američkom Kongresu. Stanovnici Kijeva izrazili su zabrinutost zbog već osjetivih posljedica odgode zapadne vojne pomoći.

Može li Ukrajina u toku rata ući u NATO?

Može li Ukrajina u toku rata ući u NATO?

"Bojim se da će, ako Ukrajina ostane bez pomoći, rat trajati sve duže, teško je reći kada bi mogao završiti", izjavila je ekonomistica Olha Starostenko.

"Moj prijatelj nedavno je poginuo u borbama. Trebamo pomoć odmah, svaki dan odgode znači gubitak ljudskih života", rekao je Timur Duško.

BBC je razgovarao s Irinom i njenim suprugom Oleksandrom na Kontraktovom trgu u Kijevu. Prisjećajući se života prije invazije, Irina je izrazila želju za povratkom u normalnost.

"Prije nekoliko godina slavili smo Novu godinu na ovom trgu, svirao je simfonijski orkestar, bilo je predivno. Želimo povratak svog života i pobjedu Ukrajine, stvarno nam je potrebna pomoć iz inostranstva jer nam je teško", rekla je.

Oporbeni zastupnik Oleksij Gončarenko priznao je da postaje "sve teže i teže" dobiti potporu Zapada. Iako vjeruje da je podrška Ukrajini i dalje snažna, upozorio je na štetu dugotrajnog čekanja.

Stigao prvi konkretan prijedlog za završetak rata, Kijev i saveznici u šoku: ‘Ideja je sramotna!‘

Stigao prvi konkretan prijedlog za završetak rata, Kijev i saveznici u šoku: ‘Ideja je sramotna!‘

"Kada Zapad kaže da će biti uz Ukrajinu koliko god treba, je li stvarno mislio na dvije godine? Je li to dovoljno? Jedina osoba koja profitira od ove situacije je Putin", naglasio je.

BBC je također podsjetio na velika očekivanja od ukrajinske protuofenzive koja je započela u junu, analizirajući različite faktore koji su utjecali na neuspjehe, uključujući nedostatak zračne nadmoćnosti, strateške pogreške i ojačanu rusku obranu.

Oleksandr Musiienko, obrambeni analitičar iz Centra za vojne i pravne studije u Kijevu, izrazio je vjeru u završetak protuofenzive te naglasio potrebu za dodatnim oružjem.

"Čak i u ovim teškim vremenima, imamo šanse, posebno kad stigne više oružja. Potrebni su nam projektili dugog dometa, bespilotne letjelice i više topničkih granata", zaključio je za BBC.

Kijev je u velikoj mjeri ovisan o pomoći zapadnih saveznika u borbi protiv znatno veće ruske vojske, suočavajući se s najvećim sukobom u Europi od Drugog svjetskog rata, koji traje već 22 mjeseca.

Zelenski potvrdio: Ukrajina dobila moćno oružje od SAD-a

Zelenski potvrdio: Ukrajina dobila moćno oružje od SAD-a

Šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak upozorio je u utorak da odgoda američke pomoći stvara "veliki rizik" od mogućeg gubitka rata.

Moskva trenutačno kontroliše oko 17,5 posto ukrajinskog teritorija, a ukrajinske snage suočavaju se s novom ruskom ofenzivom na istočnom bojištu, s žestokim borbama oko gradova Avdiivke i Mariinke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije