Ukrajinci gledali kako ruske vojnike nosi voda nakon rušenja brane u Hersonu

0
Radiosarajevo.ba
Ukrajinci gledali kako ruske vojnike nosi voda nakon rušenja brane u Hersonu
Foto: EPA / Uništena brana

Ukrajinski vojnici bili su svjedoci kako su ruske vojnike odnijeli poplavne vode i kako bježe sa istočne obale rijeke Dnjepar nakon rušenja brane Nova Кahovka, rekao je oficir ukrajinskih oružanih snaga. Mnogi ruski vojnici su poginuli ili ranjeni u haosu, rekao je on, a prenosi CNN.

Кapetan Andrej Pidlisni rekao je da kada se brana srušila u utorak 6. juna, u ranim jutarnjim satima, "niko sa ruske strane nije uspio da pobjegne".

"Svi pukovi koje su Rusi imali na toj strani bili su potopljeni", kazao je.

Novi 'parking papci': Nećete vjerovati gdje su ostavljali automobile

Novi 'parking papci': Nećete vjerovati gdje su ostavljali automobile

Pidlisni je za CNN rekao da vjeruje da su Rusi napali branu namjerno da poremete planove ukrajinskih snaga za predstojeću ofanzivu.

"Neprijatelj je oko 03.00 sata ujutru digao u vazduh hidroelektranu Кahovka kako bi podigao nivo vode i poplavio prilaze i lijevu obalu rijeke Dnjepar, kao i naselja koja se tamo nalaze. Nemoguće je za ukrajinske oružane snage da napreduju tamo u budućnosti", rekao je on.

Pidlisni je objasnio da je nagib tla oko rijeke značio da je ruska vojska - stacionirana na istočnoj obali - pretrpjela ozbiljne udarce zbog probijanja brane. Njegova jedinica je bila u mogućnosti da posmatra razvoj događaja koristeći bespilotne letjelice i vojnike na licu mjesta.

"Lijeva (istočna) obala je niža od desne, pa je više poplavljena. Potopljeni su i neprijateljski položaji na samoj obali rijeke. Morate shvatiti da neprijateljski položaji nisu samo rovovi, već i obične civilne kuće u kojima su živjeli", rekao je Pidlisni.

Ruske jedinice u opasnosti možda nisu bile upozorene, vjerovatno da bi se sačuvao element iznenađenja, dodao je kapetan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije