Ukrajina slavi heroja: Ovo je marinac koji se raznio zajedno s mostom

5
Radiosarajevo.ba
Ukrajina slavi heroja: Ovo je marinac koji se raznio zajedno s mostom
Foto: Twitter/Zarina Zabbrinsky / Vitaly Skakun

Ukrajina slavi Vitalija Volodimiroviča Skakuna, inženjera posebnog bataljona ukrajinske vojske koji se dobrovoljno prijavio da minira most pred ruskim snagama kako bi usporio njihovo napredovanje.

Skakun je, kako je potvrdila Ukrajinska ambasada u Beogradu, poginuo u akciji za koju se prijavio, ali njegovo junaštvo značajno je usporilo rusko napredovanje.

"Ovog teškog dana za našu zemlju, kada ukrajinski narod pruža otpor ruskim okupatorima na sve strane, jedno od najtežih mjesta bila je Krimska prevlaka, gdje se bataljon marinaca neprijatelja suprotstavio neprijatelju", navodi se u saopćenju ambasade.

Nakon što je zaključio da nema vremena da se detonacija obavi iz daljine, Skakun je javio da će to učiniti manuelno, nakon čega se oprostio od kolega.

"Da bi se zaustavilo napredovanje kolone tenkova, odlučeno je da se raznese Genjičeski most. Za ovaj zadatak dobrovoljno se javio Vitalij Volodimirovič Skakun, inženjer posebnog bataljona. Most je miniran, ali on nije stigao pobjeći.

Kako navode vojnici (braća) Vitalij je nazvao i rekao da će raznijeti most. Odmah se začula eksplozija. Naš brat je umro. Njegovo junačko djelo značajno je usporilo napredovanje neprijatelja, što je omogućilo jedinici da se prerasporedi i organizira odbranu", dodaje se.

Navedeno je da će se komanda marinaca obratiti Vrhovnoj komandi za dodjelu državne nagrade Skakunu, piše Al Jazeera

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije