Ukrajina može zarađivati 35 milijardi maraka godišnje, ali postoji problem: Narod to ne bi prihvatio

2
Radiosarajevo.ba
Ukrajina može zarađivati 35 milijardi maraka godišnje, ali postoji problem: Narod to ne bi prihvatio
Foto: Facebook / Volodimir Zelenski

Ukrajinske vlasti nalaze se pod velikim pritiskom domaće industrije oružje. Industrija oružja traži od Vlade predsjednika Volodimira Zelenskog da dopusti izvoz ukrajinskog oružja. To bi označavalo dramatičnu promjenu politike te države.

Ukrajinski parlament, već radi na mehanizmu koji bi proizvođačima omogućio prodaju viška proizvodnje u inozemstvo. To bi se događalo pod strogim nadzorom - kako bi se osiguralo da se prodaju samo oni artikli koji nisu potrebni ukrajinskim snagama na prvim linijama fronte.

Ali uprkos tome što parlament razmišlja o ukidanju zabrane izvoza, vlada i dalje vidi dopuštanje inozemne prodaje oružja politički opasnim.

Stanovnici BiH sve više pate od malignih oboljenja: Ugalj je donio prosperitet, ali koja je cijena?

Stanovnici BiH sve više pate od malignih oboljenja: Ugalj je donio prosperitet, ali koja je cijena?

Svi žele ukrajinsko oružje

Ako se takva praksa dozvoli, ukrajinske kompanije koje se bave proizvodnjom oružja mogle bi zaraditi i do 20 milijardi dolara godišnje.

"Oružje proizvedeno u Ukrajini ispitano je u stvarnoj borbi i zato bi ga mnoge države htjele posjedovati. Ograničenjima izvoza kočimo razvoj strateške industrije", poručila je ukrajinska zastupnica Halina Jančenko, tajnica Nacionalnog investicijskog vijeća - savjetodavnog tijela koje potiče kontakte između industrije, vlade i investitora.

Nova vojska stiže u Ukrajinu: Dva sukoba bi mogli prerasti u jedan, što bi bila katastrofa za svijet

Nova vojska stiže u Ukrajinu: Dva sukoba bi mogli prerasti u jedan, što bi bila katastrofa za svijet

Iako ukrajinske kompanije mogu proizvesti 20 milijardi dolara vrijednog oružja i streljiva godišnje, Kijev si može priuštiti da potroši više od 6 milijardi dolara. Ako im se ne dopusti izvoz, 85 posto ukrajinskih proizvođača obrambene opreme razmišljat će o preseljenju proizvodnje u inostranstvo, poručuju iz ukrajinskog sindikata proizvođača bespilotnih letjelica.

Ukrajinska odbrambena industrija doživjela snažnu ekspanziju nakon početka ruske invazije na tu državu.

U prvoj polovini ove godine proizvela je 25 puta više streljiva nego cijele 2022., sposobna je proizvesti 4 miliona bespilotnih letjelica godišnje, počela je proizvoditi 155 milimetarsko streljivo kao i samohodne haubice Bohdana, a razvija i vlastite balističke projektile. Riječi su to ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog izrečene ranije ovoga mjeseca.

Ukrajinci ne bi razumjeli

"Zamislite kako bi to izgledalo? Ukrajina tokom rata izvozi svoje oružje dok od partnera traži vojnu pomoć. Ukrajinci ne bi razumjeli, partneri ne bi razumjeli", poručuje visoki funkcioner ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova za Politico, koji je poželio ostati anoniman.

Još jedan visoki ukrajinski dužnosnik blizak predsjedničkom uredu, koji je također ostao anoniman, rekao je da je Zelenski više fokusiran kako pronaći sredstva za ulaganje u vojsku.

"Nemamo stav o izvozu. Mislim da ukrajinska vojska ne dijeli viziju industrije da moramo dopustiti prodaju oružja, dok ga god vojnici kod kuće trebaju", rekao je funkcioner za Politico.

Industrija, pak, tvrdi da bi dopuštanje prodaje zapravo pomoglo ukrajinskoj vojsci, jer bi povećalo proizvodnju i smanjilo troškove proizvodnje.

Već su potpisani sporazumi s nekim europskim državama koje će uložiti u ukrajinsku proizvodnju oružja. No tu nema riječi o izvozu i prodaji, već se samo spominje njihova odbrambena funkcija.

Omogućavanje izvoza samo je jedna od promjena za koje se industrija zalaže. Ostali zahtjevi su: Ministarstvo odbrane mora potpisati dugoročne ugovore s domaćim proizvođačima, davanje prednosti lokalnim proizvođačima i digitalizacija popisa vojnih potreba.

"Postoji još jedan problem za domaću industriju oružja — nedostatak komponenti. Ukrajinski proizvođači ponekad moraju čekati i do 18 mjeseci na ključne dijelove, a u ratu nemamo toliko vremena - upozorila je Halina Javorska, 43-godišnja uposlenica kompanije za proizvodnju dronova u Kijevskoj regiji. Dodala je kako je Ukrajina počela proizvoditi sklopove za dronove, ali većina komponenti još uvijek dolazi iz Kine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije