Ukrajina i Rusija dogovaraju mjesto i vrijeme za mirovne pregovore

2
AA
Ukrajina i Rusija dogovaraju mjesto i vrijeme za mirovne pregovore
Foto: Agencije / Zelenski i Putin

Serhiy Nikyforov, portparol ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog saopćio je večeras da su u toku pregovori Kijeva i Moskve o održavanju pregovaračkog procesa, prenosi AA.

Nikyforov je demantovao izvještaje da je Ukrajina navodno odbila rusku ponudu za mirovne pregovore. Rekao je da ruski i ukrajinski zvaničnici trenutno razgovaraju o vremenu i mjestu održavanja razgovora.

"Prihvatili smo ponudu ruskog predsjednika Vladimira Putina. U ovom trenutku strane nastavljaju konsultacije o mjestu i vremenu pregovaračkog procesa", objavio je Nikyforov.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Portparol ukrajinskog predsjednika je napomenuo da što prije počnu pregovori, veće su šanse za povratak normalnom životu.

Odgovor je uslijedio nakon što je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Maria Zakharova saopćila da su vlasti Ukrajine odbile ruski prijedlog za pregovore.

Ranije danas ukrajinski predsjednik Volodimir Zelensky pozvao je ruskog kolegu Vladimira Putina na pregovore, a potom je portparol Kremlja Dmitri Peskov poručio da je Moskva spremna poslati pregovaračku delegaciju u Minsk.

Naknadno je Peskov saopćio da je Ukrajina predlagala Varšavu kao mjesto pregovora, a potom prekinula vezu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije