Ukidati mjere za međunarodna putovanja, odrediti prioritete

Radiosarajevo.ba
Ukidati mjere za međunarodna putovanja, odrediti prioritete
Foto: EPA-EFE / Švedska

Svjetska zdravstvena organizacija ( WHO ) poručila je državama širom svijeta da bi trebalo da postepeno ukidaju mjere za međunarodna putovanja, na osnovu temeljne procjene rizika, a da bi prioritet trebalo da daju hitnim slučajevima.

WHO je preporučila da prioritet treba da budu putovanja zbog hitnih slučajeva, humanitarne akcije, putovanja neophodnog osoblja i povratak u matičnu državu.

Porast broja zaraženih primorao je mnoge zemlje da ponovo uvedu ograničenja na putovanje. 

WHO sada poziva sve države da naprave sopstvene analize rizika i koristi i odrede prioritete, prije nego što nastave sa međunarodnim putovanjima. 

Pri donošenju odluka, države bi trebalo da uzmu u obzir epidemiološku situaciju na lokalnom nivou i obrazac prenošenja, nacionalno zdravlje, kao i društvene mjere koje su na snazi. 

WHO dodaje da, ukoliko zemlje odluče da stave u karantin sve putnike po dolasku, to moraju da urade nakon procjene rizika i razmatranja lokalnih okolnosti. 

Upozorava i da ne postoji "nulti rizik" kada se razmatra mogućnost uvoza ili izvoza slučajeva koronavirusa u međunarodnim putovanjima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije