Uhapšena američka diplomatkinja, kineski agenti joj poklonili iPhone i laptop

Anadolija
Uhapšena američka diplomatkinja, kineski agenti joj poklonili iPhone i laptop
Getty / Ilustracija
Dugogodišnja uposlenica američkog Ministarstva vanjskih poslova Candace Marie Claiborne (60) uhapšena je zbog pogrešnog informisanja Federalne istražne agencije (FBI), te zbog poklona i novca koje je primala od kineskih agenata.

U prijavi koja je podnesena američkom tužilaštvu navodi se da je Claiborne, koja je od 1999. godine u sklopu Ministarstva vanjskih poslova obnašala funkcije u različitim zemljama, skrivala od FBI-a kontakte u Kini, kao i poklone koje je dobila u ovoj zemlji.

Tužilaštvo navodi da su dvojica kineskih agenata tokom posljednjih pet godina, za Claiborne i njenu porodicu kroz različite poklone obezbijedili dobit vrijednu hiljadama dolara.

Tužioci su također naveli kako je Claibone znala da mora obavijestiti FBI o svojim kontaktima, no da je ministarstvo i FBI netačnim informacijama pogrešno usmjeravala, kao i da je za brisanje dokaza o svojoj vezi sa agentima koristila i treću osobu.

Ministarstvo pravde SAD-a navodi kako je jedan agent od Calirborne tražio da otkrije prepiske dijaloga unutar njenog ministarstva, te da je ona u svoj dnevnik zapisala da će na osnovu toga zaraditi "20 hiljada za godinu".

Navodi se također kako je saradnik diplomatkinje Claiborne za kineske agente koristio termin "špijuni".

Claiborne je odbacila sve optužbe koje joj se stavljaju na teret.

Među poklonima za koje se tvrdi da ih je Claiborne dobila nalazi se telefon marke iPhone, laptop, putovanja i odbori, te novac u gotovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije