Arapski čelnici: Pomirenje s Izraelom i stvaranje palestinske države

Fena
Arapski čelnici: Pomirenje s Izraelom i stvaranje palestinske države
Arapski čelnici su u srijedu na kraju jednodnevnog samita u Jordanu istaknuli kako su spremni za povijesno pomirenje s Izraelom ako se povuče s područja koje je okupirao u ratu 1967.

U saopćenju koje je pročitao generalni sekretar Arapske lige objavljuje se kako će arapske države podržati palestinsko-izraelske mirovne pregovore o dovršetku desetljeća dugog sukoba ako će se zagarantirati stvaranje palestinske države pored Izraela. Time su ponovili svoju ponudu o „pomirenju“ iz 2002. godine kojom se zatražilo izraelsko povlačenje, te dogovor o palestinskim izbjeglicama, stoji u saopćenju objavljenom nakon samita.

Arapski čelnici su došli do zajedničkog zaključka nakon sedmica povišenih tenzija zbog stava Sjedinjenih Država pod novom administracijom predsjednika Donalda Trumpa koji je izrazio otvorenost prema rješenju s jednom državom, što predstavlja preokret u odnosu na dotadašnja stajališta američkih vlasti i međunarodne zajednice.

Samit Arapske lige, 28. po redu, otvoren je u srijedu u turističkom mjestu Sweimeh na obali Mrtvog mora u Jordanu a prisustvovalo je 15 šefova država iz 22 zemlje članice.

Arapski čelnici su raspravljali o sukobima u Siriji, Iraku, Libiji i Jemenu, te o palestinskom pitanju.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, šefica evropske diplomatije Federica Mogherini, predsjedajući Afričke unije Moussa Faki i posebni američki mirovni posrednik Jason Greenblatt također su prisustvovali jednodnevnom samitu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije