Ciklon Debbie: Dio Australije bez vode i hrane, građani traže evakuaciju

Radiosarajevo.ba
Ciklon Debbie: Dio Australije bez vode i hrane, građani traže evakuaciju
Moćni ciklon nazvan Debbie poharao je sjevernoistočnu australsku obalu, gdje je pričinio ogromnu štetu i oštetio strujne kablove desetinama hiljada kuća.

Ciklon Debbie je proglašen olujom četvrte kategorije, s jačinom od 263 kilometra na sat.

Premijer Malcolm Turnbull je izjavio da, srećom, još uvijek nema povrijeđenih te je aktivirao hitne mjere zaštite procjene dosadašnje štete.

Mještani Daydream i Hamilton otoka se spremaju za evakuaciju, jer su im opustošeni izvori vode, hrane te su ostali i bez struje.

Major General Stuart Smith je kazao kako su australske odbrambene snage poslale 1 200 osoba da pomognu građanima i spase one koji su ostali na svojim krovovima tražeći pomoć.

Ciklon Debbie je najjači ciklon još od 2014. godine, kada je zemlju pogodio Yasi. Strahuje se da su štete višemilionske. Upravo su ova dva otoka na turizmu zarađivala 700 miliona dolara godišnje. 

No, nisu oni jedini pogođeni. Nije ništa bolje ni na Airlie plaži, Mackayu, Sarini, a vjeruje se da će se posljedice osjetiti sve do Sydneya, piše News.com.au.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije