Student Selmir Mašetović iz Gradačca uhapšen u Turskoj zbog povezanosti s FETO-om

Radiosarajevo.ba
Student Selmir Mašetović iz Gradačca uhapšen u Turskoj zbog povezanosti s FETO-om
Turske snage sigurnosti uhapsile su studenta Selmira Mašetovića iz Gradačca zbog sumnje da je pripadnik pokreta Fetullaha Gulena, potvrdilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Mašetović je rođen 19. septembra 1994. godine u Donjoj Međeđi, prebivalište mu je u Gradačcu u ulici Gradačačkih brigada na broju 13.

Generalni konzulat BiH u Istanbulu dobio je informaciju od Tužilaštva Republike Turske da se vodi postupak protiv ovog državljanina BiH.

U Turskoj uhapšen student iz BiH, povezuju ga sa podrškom Gulenu

Organizacija FETO, na čijem čelu je Fetullah Gulen, vlasti Republike Turske proglasile su terorističkom organizacijom. Turske vlasti vjeruju da je organizacija FETO organizirala pokušaj državnog udara 15. jula 2016. godine u Turskoj, kojeg su turske snage sigurnosti uspješno suzbile. 

Mašetović se zajedno još nekolicinom drugih osoba, tereti se da je povezan sa pokretom FETO Fethullaha Gulena za kojeg Ankara tvrdi da je organizator vojnog puča u Turskoj u julu 2016. godine. On je uhapšen zajedno s jednim studentom iz Kine u zapadnoj turskoj provinciji Usak.

Turski mediji navode da je pod istragom ukupno 14 studenata koji dolaze iz različitih krajeva svijeta. Studenti su navodno koristili aplikaciju ByLock kojom je moguće kodirati međusobnu komunikaciju.
 
Turski list Daily Sabah prenio je informaciju o hapšenju studenta iz Bosne i Hercegovine koji je zajedno sa studentom iz Kine lišen slobode u u zapadnoj turskoj provinciji Usak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije