Uhapšen reporter CNN-a dok se javljao uživo u program

Radiosarajevo.ba
Uhapšen reporter CNN-a dok se javljao uživo u program
Screenshot / Uhapšen reporter CNN-a Omar Jimenez

Reporter CNN-a Omar Jimenez uhapšen je dok se uživo javljao u programu ove televizijske kuće koja prati dešavanja u Minneapolisu, gdje su izbili protesti zbog smrti Georgea Floyda, nenaoružanog crnca koji je umro prilikom hapšenja, nakon što ga je bijeli policajac oborio i nekoliko minuta mu držao koljeno na vratu, prenose mediji. 

Floyd (46) je uhapšen u ponedjeljak u Minneapolisu, nakon što je navodno pokušao da koristi krivotvorenu novčanicu od 20 dolara u lokalnoj trgovini. Video snimci brutalnog hapšenja objavljeni su na društvenim mrežama.

Policajci su mu stavili lisice i oborili ga na zemlju te mu je jedan od njih pritisnuo koljeno na vrat. Iz policije tvrde da se opirao hapšenju.

Uprkos tome što je Floyd u nekoliko navrata govorio da ne može da diše, policajac nije dizao koljeno s njegovog vrata. Ubrzo nakon toga učinilo se da je Floyd izgubio svijest, ali policajac je zadržao identičan položaj prema žrtvi. Umro je ubrzo nakon što su ga odveli u bolnicu.

Četiri policajca otpuštena su zbog ubistva, a događaj je izazvao masovne proteste i negodovanje protiv policijske brutalnosti. Floydova porodica rekla je da žele da policajci budu optuženi za ubistvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije