Zoran Jakšić, vođa mafijaške grupe 'Amerika' imao i bh. papire

Radiosarajevo.ba
Zoran Jakšić, vođa mafijaške grupe 'Amerika' imao i bh. papire
Zoran Mihajlović Jakšić (57) uhapšen je Peruu. Jakšić je osumnjičen da je vođa kriminalističke grupe Amerika, a tražen je zbog povezanosti sa švercom droge i više ubojstava.

Uhapšen je tokom pokušaja ilegalnog prelaska u Ekvador, a traži se i zbog šverca  droge i nekoliko ubistava.

Tamošnje vlasti tvrde kako je Jakšić imao preko 10 identiteta, a traže ga u 25 zemalja, uključujući Njemačku, Argentinu, Grčku, Australiju i Sjedinjene Države. Imao je i bosanske papire. Peruanski predstavnici izjavili su kako je Jakšić avionom prebačen u Limu.

“Pretpostavlja se kako je ovaj čovjek zadužen za finansiranje međunarodne bande koja krijumčari drogu u Europu, a ima kriminalne veze i u Meksiku i u SAD-u”, izjavio je Luis Pantoja Calvo, šef Direkcije za borbu protiv droge.

Grupa Amerika je u Beogradu devedesetih potisnula suparnički voždovački klan.

Policijski spisi o ovoj grupi postoje još od 1997. godine, kada je na nikada razjašnjen način nestao njen osnivač Vojislav Raičević – Voja Amerikanac. Sukobi u podzemlju nakon njegovog nestanka obilježili su devedesete.

Još je prije objavljeno kako je grupa ‘Amerika’ u Njemačkoj, Nizozemskoj, Italiji, Mađarskoj i državama bivše Jugoslavije počinila više od 20 ubistava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije