Uhapšen jedan od najtraženijih meksičkih narkobosova u SAD

1
Hina
Uhapšen jedan od najtraženijih meksičkih narkobosova u SAD
Foto: EPA / Rafael Caro Quintero uhapšen je u državi Chihuahui

Meksički narkobos koji je na popisu najtraženijih u Sjedinjenim Državama, uhapšen je jučer u Meksiku, kazalo je za AFP ministarstvo ratne mornarice.

Rafael Caro Quintero uhapšen je u državi Chihuahui, na sjeveru, dodaju meksički mediji. Izvor u ministarstvu ratne mornarice potvrdio je hapšenje za AFP, ali nije htio iznositi pojedinosti.

Rafael Caro Quintero (69) bio je na popisu deset bjegunaca koje FBI traži zbog otmice, mučenja i ubistva specijalnog agenta američke Agencije za suzbijanje narkotika (DEA) "Kikija" Camarene u Meksiku 1985., navodi FBI.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Kako su 'pali' članovi najozloglašenijeg narko-kartela: Među njima i Bosanci

Kako su 'pali' članovi najozloglašenijeg narko-kartela: Među njima i Bosanci

Washington je nudio 20 miliona dolara za njegovo hapšenje. Meksikanac je jedan od osnivača prvog velikog narkokartela Guadalajare krajem 70-ih.

"Zadržao je utjecaj u kartelu Sinaloi i u organizaciji za krijumčarenje droge Caro-Quinteru", dodaje FBI.

Prvi put je uhapšen 1985. i osuđen u Meksiku na 40 godina zatvora. Zbog formalno pravnog pitanja pušten je 2013. Meksičko pravosuđe je nedugo zatim ponovo zatražilo njegovo hapšenje.

I SAD je ponovo zatražio njegovo hapšenje i izručenje zbog otmice i ubistva Enriquea "Kikija" Camarene, američkog agenta meksičkog porijekla te zbog krijumčarenja droge.

"Nisam ga oteo, nisam ga mučio, nisam ga ubio", branio se u razgovoru za sedmičnik Proceso u julu 2016. dok je još bio u bijegu.

"Moja jedina krivnja je što sam bio na mjestu zločina", rekao je.

Vođa kartela Guadalajare, Miguel Angel Felix Gallardo u zatvoru je od 1989. zbog ubistva Camarene. Negira učestvovanje u ubistvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije