Uhapšen bivši savjetnik Volodimira Zelenskog

1
Radiosarajevo.ba
Uhapšen bivši savjetnik Volodimira Zelenskog
Foto: EPA - EFE / Volodimir Zelenski

Artem Shylo, bivši savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, uhapšen je po nalogu Vrhovnog antikorupcijskog suda pod optužbom da je bio dio grupe koja je pronevjerila 94,7 miliona grivni (2,4 miliona dolara).

Kijev post prenosi da su pripadnici ove grupe naplaćivali Ukrajinskoj željeznici transformatore po cijeni koja je skoro dvostruko veća od realne.

Izvori ukrajinskog medija navode da je Shylo uhapšen u srijedu i da mu je određen dvomjesečni pritvor uz kauciju od 30 miliona grivni (770.000 dolara).

BiH će ipak dobiti dvije milijarde KM: U zadnji čas dogovorena lista reformi

BiH će ipak dobiti dvije milijarde KM: U zadnji čas dogovorena lista reformi

Navodi se da je Nacionalni antikorupcijski biro Ukrajine (NABU) u utorak na Telegramu objavio da je, zajedno s Kancelarijom specijalnog tužioca za borbu protiv korupcije (SAPO), razotkrio ovu koruptivnu šemu.

Kijev post navodi da je Shylo, pored toga što je bio savjetnik Zelenskog, radio i za Službu bezbjednosti Ukrajine.

Navodi se da je Yevhen Cherniak, čelnik kompanije Global Spirits, najvećeg holdinga koji se bavi proizvodnjom alkoholnih pića u istočnoj Evropi, proslavio hapšenje Shyla, kazavši da je on odobrio neosnovanu krivičnu istragu protiv ove kompanije osumnjičene za finansiranje ruskih trupa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije