Udovica Navalnog odbacuje razloge smrti koje navode ruske vlasti: "Nisam mogla vjerovati"

1
Radiosarajevo.ba
Udovica Navalnog odbacuje razloge smrti koje navode ruske vlasti: "Nisam mogla vjerovati"
Foto: EPA - EFE / Yulia Navalnaya

Yulia Navalnaya, udovica vodećeg ruskog oporbenog političara Alexeija Navalnog, u četvrtak je rekla da ruske vlasti još uvijek nisu dale uvjerljivo objašnjenje zašto je on prije šest mjeseci umro u sibirskom zatvoru.

U videosnimci objavljenoj na platformi X Navalnaya je rekla da je primila dokument na tri stranice u kojem stoji da smrt njezinog supruga nije bila rezultat zločina te da stoga nema razloga za istragu, prenosi Hina.

Navalny je umro 16. februara u zatvoreničkoj koloniji u Sibiru, služeći 19 godina dugu kaznu zbog onog što je nazvao politički motiviranim presudama.

Halid Bešlić održao sjajan koncert na Krku: U paklenoj vrućini sa fanovima otpjevao najveće hitove

Halid Bešlić održao sjajan koncert na Krku: U paklenoj vrućini sa fanovima otpjevao najveće hitove

Istaknuti aktivist i kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina 2020. je preživio trovanje novičokom, nakon čega je poslan u Njemačku na liječenje. Uhapšen je pri povratku u Rusiju u siječnju 2021. godine.

Navalnyjev tim je na društvenim mrežama objavio službeni dokument ruskih vlasti o smrti. Tamo piše da je on umro zbog "kombinacija bolesti".

"Kad sam prvi put vidjela te patetične tri stranice, nisam mogla vjerovati", rekla je Navalnaya o dokumentu.

"To je još jedan jadan pokušaj prikrivanja onog što se zaista dogodilo".

Navalnaya je naglasila da je pravilo da se zatvorenici zdravstveno pregledaju prije ulaska u koloniju te da tada nije bilo dokaza o bolestima koje su naveli Rusi.

Opozicioni aktivist Leonid Volkov također je kritizirao dokument. Istražitelji su imali šest mjeseci da formuliraju svoju verziju, a nisu smislili ništa, napisao je na aplikaciji Telegram.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije