Učiteljica iz Engleske priznala da je hladnokrvno ubila partnera: Detalje zabilježila u dnevniku

0
Radiosarajevo.ba
Učiteljica iz Engleske priznala da je hladnokrvno ubila partnera: Detalje zabilježila u dnevniku
FOTO: Društvene mreže / Fiona Beal

Fiona Beal (50) optužena je da je "hladnokrvno" nožem izbola svog 42-godišnjeg partnera Nicholasa Billinghama prije nego što je njegovo tijelo zakopala u njihovom vrtu.

Na početku suđenja prošle sedmice, porotnici u Old Baileyju u središtu Londona čuli su da se Beal izjasnila krivom za krivično djelo ubistvo iz nehata zbog gubitka kontrole - ali je zanijekala da je ubila Billinghama između 30. oktobra i 10. novembra 2021.

Međutim, danas je priznala krivicu za ubistvo.

Novi femicid u BiH: Ubio ženu, pa sebe

Novi femicid u BiH: Ubio ženu, pa sebe

Beal iz Northamptona uhapšena je u martu 2022. nakon što je policija otkrila tijelo Billinghama.

Istog mjeseca iznajmila je kolibu za sebe u Cumbriji i poslala poruke rođacima što ih je zabrinulo i kontaktirali su policiju da provjere kako je. U kabini su policajci pronašli zapise u dnevniku u kojima je otkrivala svoje postupke.

Članovi porote čuli su kako je u jednom zapisu rekla: "Ipak me moji postupci progone. Ponekad se moram uhvatiti i sjetiti se što sam učinila, a zatim se sjetiti svoje naslovne priče - nijedno se ne čini uvjerljivim".

U drugom je detaljno opisala svoje planiranje napada: "Bilo je teže nego što sam mislila da će biti. Skrivanje tijela je bilo loše. Pomicanje tijela puno je teže nego što izgleda na TV-u".

Dnevnici su pokrenuli policijsku istragu, koja je ubrzo utvrdila da Billingham nije viđen niti je s njim razgovarao telefonom od poslijepodneva 1. novembra 2021., čuo je sud, a prenosi Sky News.

Otvarajući njezino suđenje, tužitelj Hugh Davies KC rekao je poroti: "Nije sporno da je ubila Nicka Billinghama, sakrila njegovo tijelo tamo gdje je pronađeno i sve vrijeme djelovala sama. Nema spora da ga je namjeravala ubiti".

Također je slala poruke s telefona Billinghama pretvarajući se da je on, čuo je sud, u potezu koji je tužitelj rekao da je "bezosjećajan koliko i sebičan".

Davies je o zapisima u dnevniku rekao: "Oni svakako sadrže neke nedvosmisleno jasne izjave o tome što je učinila. Ovi dijelovi nisu bili samo njezina istina, već istina. Šta je ovo bilo?

Kratak odgovor je da ga je planirala i hladnokrvno ubila. Danima prije toga kupila je nož s kovanom drškom. Imala je dlijeto i vezice za kabele. Obećavajući seks nakon kupanja, ubola ga je u vrat dok je nosio masku za spavanje i vjerojatno je bio vezan kablom na njihovom krevetu", rekao je tužitelj.

Tužitelj je nastavio: "Ukratko rečeno, u svim tim dokumentima Fiona Beal uvodi teme o tome da je bila kontrolirana i manipulirana u vezi; o njezinoj nesigurnosti koja je preuveličana njegovim stavom umjesto da joj je pomogla; o neugodnim stvarima koje je učinio... i ovo objašnjava zašto ga je ubila onako kako je to učinila.

Ona unosi svoj uvid u vlastitu podvojenu ličnost, a alter ego - tj. svoje 'drugo ja' - naziva Tulipan 22, koji je sposoban za potpuno drugačije i mračnije ponašanje od njezine javne osobe predane učiteljice".

Tužilaštvo je reklo da je priča da je Billingham pobjegao s drugom ženom "potpuno lažna", ali porotnici su čuli da je Billingham prije varao Beal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije