'Suđenje stoljeća': Bježao od policije nakon što je bio osumnjičen za ubistva, a onda ga oslobodili

0
Radiosarajevo.ba
'Suđenje stoljeća': Bježao od policije nakon što je bio osumnjičen za ubistva, a onda ga oslobodili
Foto: Instagram / O. J. Simpson

Čuveni igrač američkog fudbala O.J. Simpson je bio jedan od najboljih igrača tog sporta, sve dok nije ubio suprugu, kada ju je zatekao u krevetu sa drugim muškarcem. Ipak, to nikada nije zvanično dokazano.

Simpsonu je 1995. godine suđeno zbog ubistva supruge i njenog ljubavnika.

Advokati su ubijedili policiju da dozvoli Simpsonu da se sam preda 17. juna u 11 sati. U tom trenutku je ispred policijske stanice čekalo oko 1.000 novinara, snimatelja, fotografa -ali O. J. se nikad nije pojavio. Policija je izdala potjernicu i cijela zemlja je iz minuta u minut pratila razvoj događaja.

Bećirović u Kairu pozvao egipatske investitore da ulažu u BiH: Jačat ćemo ekonomske veze

Bećirović u Kairu pozvao egipatske investitore da ulažu u BiH: Jačat ćemo ekonomske veze

Tog dana je potraga za Simpsonom bila jedna jedina tema o kojoj se pričalo u svim medijima. Mnogi su odmah zaključili da je Simposon kriv za dvostruko ubistvo, jer nevin čovek ne bi imao do čega da beži.

A onda je oko pola sedam uveče do policije stigla dojava od jednog motocikliste - vidio je Simpsona u automobilu kojima je upravljao njegov dugogodišnji prijatelj i kolega El Koulings. Policija je uspela da isprati signal Simpsonovog mobilnog telefona i utvrdili su položaj automobila.

Simpson ispregovarao uslove predaje - tražio je da prije odlaska u policiju razgovara sa svojom majkom.

Ludnica oko suđenja će držati čitavu naciju u stanju ludila narednih 16 meseci. "Suđenje vijeka" je bilo prenošeno uživo na televiziji i svako je imao svoj stav o pitanju.

Simpson je oko sebe imao jak tim odvokata koji su jedna po jedan uspjevali da obore dokaze na sudu.

"Rekao si mi da će se ovako ispasti od početka. Bio si u pravu", bile su reči koje je O. J. uputio advokatu Shapiru na uho odmah nakon što je čuo "nije kriv".

Presudu je uživo pratilo više od 150 miliona ljudi. O tome kolika je histerija vladala među narodom možda najbolje govori činjenica da je tadašnji predesednik SAD-a Bill Clinton bio upozoren da će nakon presude možda doći do nemira.

U središtu pažnje ponovo se našao 2007, kada je uhapšen u Los Anđelesu zbog otmice i pljačke. Osuđen je na devet godina robije.

Simpson je mladost proveo u San Francisku, studirao je na Univerzitetu Južna Kalifornija i tamo osvojio Heisman trofej za najboljeg koledž igrača 1968. godine. Postao je i član NFL Kuće slavnih i kao prvi igrač koji je uspio da osvoji 2.000 jardi u jednoj sezoni. Ovo je ostvario kao član Buffalo Bilssa tokom 1973. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije