Učenici u Južnoj Koreji tuže državu jer je zvono zazvonilo minutu i pol prerano

0
Radiosarajevo.ba
Učenici u Južnoj Koreji tuže državu jer je zvono zazvonilo minutu i pol prerano
Foto: Pixabay / Učionica, ilustracija

Grupa južnokorejskih učenika tuži vladu jer je njihov prijemni ispit završio 90 sekundi ranije od predviđenog.

Traže 20 miliona wona (oko 14.000 eura) svaki, što smatraju cijenom jednogodišnjeg učenja za ponovno polaganje ispita. Njihov advokat tvrdi da je pogreška utjecala i na ispite ostalih.

Zloglasni državni ispit za prijem na koledž, poznat kao Suneung, osmosatni je maraton s uzastopnim ispitima iz više predmeta. Suneung je jedan od najtežih ispita na svijetu i ulozi su vrlo visoki. Ne samo da određuje mjesto na sveučilištima i radna mjesta, nego čak i buduće odnose.

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Tokom ispita poduzimaju se brojne mjere za pomoć učenicima da se koncentriraju, poput zatvaranja zračnog prostora zemlje i odgađanja otvaranja berze. Rezultati ovogodišnjeg ispita objavljeni su 8. decembra. U tužbi, koju je jučer, 19. decembra, podnijelo najmanje 39 učenika, tvrdi se da je zvono ranije zazvonilo u glavnom gradu Seulu tokom korejskog - prvog predmeta ispita.

Neki su učenici odmah protestirali, ali kažu da su im nastavnici ipak oduzeli radove. Nastavnici su prepoznali pogrešku prije početka sljedećeg sata te su omogućili da iskoriste minutu i pol tokom pauze za ručak, ali su mogli samo označavati prazne stupce koji su ostali na njihovim papirima i nije im bilo dopušteno mijenjati postojeće odgovore.

Učenici tvrde kako su bili toliko uznemireni da se nisu mogli usredotočiti na ostatak ispita. Neki su navodno odustali i vratili se kući. Njihov advokat Kim Woo-suk poručio je lokalnim medijima da se obrazovne vlasti nisu ispričale. Ovo nije prvi put da se studenti tuže zbog preranog zvona.

U aprilu je sud u Seulu dodijelio 7 miliona wona (oko 5.000 eura) studentima koji su tvrdili da su bili u nepovoljnijem položaju na ispitu 2021. jer im je zvono zazvonilo otprilike dvije minute ranije, piše BBC.

Međutim, kazne znaju biti i puno strožije u drugim zemljama. Tako je čovjek u Kini 2012. dobio je godinu dana uvjetne kazne jer je pozvonio četiri minute i 48 sekundi ranije tokom nacionalnog prijemnog ispita za koledž u provinciji Hunan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije