Nastavnici u Južnoj Koreji protestvovali jer ih roditelji sve više maltretiraju

0
Radiosarajevo.ba
Nastavnici u Južnoj Koreji protestvovali jer ih roditelji sve više maltretiraju
Foto: Printscreen / Protesti u Južnoj Koreji

Nastavnici u Južnoj Koreji organizovali su masovne proteste zbog široko rasprostranjenog uznemiravanja od strane prepotentnih roditelja i neposlušnih učenika, što je dovelo do toga da neki zaposleni sami sebi oduzmu život.

Problem maltretiranja i nasilja među studentima u zemlji je dobro dokumentovan. Ali nastavnici sada traže bolju zaštitu za sebe usred sve većeg bijesa zbog maltretiranja nastavnog osoblja, uključujući i optužbe za zlostavljanje djece zbog disciplinovanja učenika.

Procjenjuje se da je oko 15.000 ljudi obučenih u crno prisustvovalo skupu u ponedjeljak , 4. septembra, ispred nacionalne skupštine u glavnom gradu Seulu. Neki u publici su lili suze dok su se govori čitali. Ostali skupovi održani su širom zemlje.

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

Neke škole su navodno privremeno zatvorene, uprkos tome što su vlasti proglasile njihove postupke nezakonitim i prijetile pravnim posljedicama.

Kim je rekla da je došla na miting u Seulu da pruži podršku.

SAD i Južna Koreja održale zajedničku protivpodmorničku vježbu

SAD i Južna Koreja održale zajedničku protivpodmorničku vježbu

„Nastavnici su instrumentalni u oblikovanju budućnosti naše djece. Škole bi trebale da budu bezbjedne, a ne mjesta gde su nastavnici zlostavljani.

Današnji pokret nastavnika podstaknut je smrću 23-godišnjeg učitelja u osnovnoj školi u julu. Pronađen je mrtv u svojoj školi u Seulu, a on je počinio samoubistvo nakon što je navodno izrazio zabrinutost zbog pritužbi nasilnih roditelja.

Nastavnici širom zemlje od tada održavaju demonstracije svakog vikenda da oplakuju njegovu smrt i zahtijevaju poboljšana prava, što je dovelo do skupa tokom vikenda u Seulu na kojem se okupilo čak 200.000 nastavnika.

U ponedjeljak je obilježen 49. dan od smrti učitelja. Do juna, 100 nastavnika je umrlo od samoubistva u Južnoj Koreji od 2018. godine.

Južna Koreja ima najveću stopu samoubistava među razvijenim zemljama, a samoubistvo je glavni uzrok smrti među osobama od 10 do 39 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije