Ubijen predsjednik Čada: Na vlasti bio više od 30 godina

2
Radiosarajevo.ba
Ubijen predsjednik Čada: Na vlasti bio više od 30 godina
Chad: Govenmeart / Chad

Predsjednik Čada Idriss Déby (68) ubijen je u sukobima s pobunjenicima.

Umro je pri posjeti vojnicima na prvoj liniji borbe protiv pobunjenika sa sjevera, objavio je glasnogovornik vojske u utorak, dan nakon što je Deby proglašen pobjednikom predsjedničkih izbora. Vojska je objavila vijest o njegovoj smrti na državnoj televiziji, a preminuo je tokom vikenda.

Glasnogovornik vojske Azem Bermendao Agouna iobavijestio je o Debyjevoj smrti na državnoj televiziji, okružen grupom oficira iz Nacionalnog prelaznog vijeća.

Chad - undefined

Foto: Chad Government: Chad

"Poziv za dijalog i mir upućen je svim Čađanima u zemlji i inostranstvu kako bismo nastavili zajedno graditi Čad", rekao je Agouna, javlja BBC.

"Nacionalno prelazno vijeće uvjerava narod Čada da su preduzete sve mjere za osiguranje mira, sigurnosti i republičkog poretka."

Zapadne zemlje smatrale su Debyjem saveznikom u borbi protiv islamističkih grupa, uključujući Boko Haram u bazenu jezera Čad i grupa povezanih s Al-Kaidom i Islamskom državom u Sahelu.

Pobjeda na izborima osigurala mu je šesti mandat, ali su glasanje 11. aprila bojkotovali čelnici opozicije.

Vlada i parlament su raspušteni, a idućih 18 mjeseci zemljom će vladati vojno vijeće. Vojska je obećala demokratske izbore nakon tog prelaznog perioda.

Déby je bio jedan od najdugovječnijih čelnika u Africi, a na vlast je došao u oružanom ustanku 1990. godine. Bio je dugogodišnji saveznik Francuske i drugih zapadnih sila, no zbog njegovog upravljanja naftnim resursima u Čadu bilo je nezadovoljstva.

Tokom vikenda je posjetio trupe koje se bore s pobunjenicima na granici s Libijom. Pobunjenici iz grupe nazvane 'Fact' napali su to područje na dan izbora i počeli napredovati prema glavnom gradu N'Djameni.

Sukob s vojskom započeo je u subotu. Vojni general je rekao da je 300 pobunjenika ubijeno, a njih 150 je zarobljeno. Ubijeno je i pet vladinih vojnika, a 36 ih je povređeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije