Ubijen 19-godišnji muškarac na protestima u Detroitu

Radiosarajevo.ba
Ubijen 19-godišnji muškarac na protestima u Detroitu
Foto: EPA-EFE / Amerika

19-godišnji muškarac je ubijen na protestima u Detroitu u petak uvečer, kazali su iz nadležne policijske stanice.

Iz policije kažu da je mladić upucan iz vatrenog oružja od nepoznate osobe iz sivog Dodge Duranga, preminuo je kasnije u bolnici, piše CNN.

Ranije je šef detroitske policije James Craig kazao je ranije da je jedna osoba uhapšena nakon što je probala zgaziti policajca.

"Nećemo stajati i pustiti kriminalce da dolaze i napadaju naše policajce i ugrožavaju druge stanovnike. Nećemo tolerisati ovakve događaje"; kazao je Craig.

Podsjećamo, protesti su se proširili širom Sjedinjenih Američkih Država nakon ubojstva Georgea Floyda, crnca iz Minneapolisa koji se ugušio pod smrtonosnim zahvatom bijelog policajca.

U petak je uhapšen Derek Chauvin, policajac koji je izveo nasilni zahvat nad 46-godišnjim Floydom pritisnuvši mu vrat koljenom nakon čega je Floyd, koji je jecao "molim vas, ne mogu disati", ubrzo preminuo.

Protesti su krenuli zbog te smrti o kojoj je javnost saznala putem videosnimke prolaznika, a u incident su umiješana četvorica gradskih policajaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije