Ubija u 24 sata: Novi virus hara Afrikom, već uzeo tri života

2
Radiosarajevo.ba
Ubija u 24 sata: Novi virus hara Afrikom, već uzeo tri života
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Najmanje tri osobe preminule su od nepoznatog virusa koji izaziva strah i užas u Africi, a do smrti je došlo unutar 24 sata od prvih simptoma bolesti.

Simptomi su uvijek bili isti: krvarenje iz nosa, bolovi u trbuhu, glavobolje, povraćanje i visoka temperatura. Doktori u afričkom Burundiju još ne znaju tačno o kojoj je bolesti riječ.

Simptomi bolesti slični su onima kod virusa ebole i marburga.

Oglasio se ministar Lakić: 'Dajemo sve od sebe da dođemo do rudara'

Oglasio se ministar Lakić: 'Dajemo sve od sebe da dođemo do rudara'

"Užasno je, ne znamo o čemu je riječ i oni koji su zaraženi virusom, samo čekaju smrt", rekla je medicinska sestra iz provincije Muyinga za SOS Media Burundi.

Medicinska sestra radi u zdravstvenom centru Migwa, gdje su dvije žene umrle od nepoznate bolesti.

Treći slučaj zabilježen je u općini Giteranyi, prenosi portal SOS Media Burundi. U Giteranyju je u četvrtak, 30. marta, preminula učenica osnovne škole.

Širi se opasna bolest za koju nema lijeka i koja ubija u 90 posto slučajeva

Širi se opasna bolest za koju nema lijeka i koja ubija u 90 posto slučajeva

Virus Marburg izbio je u centralnoj Africi krajem marta. Do 31. marta u Tanzaniji je zaraženo ukupno osam ljudi. Postoji opasnost da se epidemija proširi na Burundi. U pograničnom području već je na snazi ​​stroga karantena.

Marburški virus se u početku prenosi sa životinja na ljude. Bolest je vrlo zarazna među ljudima putem kontakta s tjelesnim tekućinama.

Oboljeli u početku imaju visoku temperaturu, grlobolju, bolove u mišićima, trbuhu i glavobolju te proljev. U teškim slučajevima dolazi i do obilnog krvarenja i napada na živčani sustav.

Virus je nazvan Marburg jer su se zaposlenici laboratorija u gradu Marburg u njemačkom Hessenu zarazili nepoznatim virusom na testiranjima koje su proveli na majmunima 1967. godine. Imali su simptome kakve su imali i nedavno oboljeli u Africi.

No, prema sadašnjim informacijama, smrt od krvarenja iz nosa u Burundiju posljedica je još jedne, nove bolesti.

U petak ujutro, 31. marta, stručnjaci Nacionalnog zavoda za javno zdravstvo u Africi su uzeli prve uzorke virusa.

Međutim, vlada je objavila da se rezultati još čekaju. Moguće je da se radi o novoj vrsti zoonoze. Lokalni mediji govore o panici u regiji.

SOS Media Burundi piše kako je stanovništvo zabrinuto jer do sada nisu objavljene prave strategije za prevenciju bolesti.

Britansko ministarstvo zdravstva sada pomno prati situaciju u centralnoj Africi.

Aktualni smrtni slučajevi podsjećaju na slučajeve iz prošlog srpnja u Tanzaniji. Tada je petero ljudi umrlo od misteriozne bolesti. I oni su imali krvarenje iz nosa, piše Fenix Magazin

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije