Sve više oboljelih: CDC upozorio Amerikance na virus koji kruži i "koji je vrlo zarazan"
Zimski mjeseci donijeli su val respiratornih bolesti diljem sjevernog dijela planete Zemlje. Kako se slučajevi gripe, prehlade i COVID-19 postepen smanjuju, američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) sada upozorava na porast još jedne vrste bolesti: norovirusa.
Dužnosnici tamošnjeg javnog zdravstva primijetili su porast slučajeva norovirusa, vrlo zaraznog virusa koji uzrokuje "trbušnu gripu".
Broj infekcija ove godine nadmašio je broj zaraženih posljednjih nekoliko godina.
Šta se iza brda valja: Drama i podjele u taboru Donalda Trumpa - sve zbog Elona Muska
Tzv. trbušna gripa nije isto što i "gripa" uzrokovana virusom gripom, koju karakteriziraju uglavnom groznica, umor i respiratorni simptomi. Norovirus ima intenzivnije gastrointestinalne simptome i, u većini slučajeva, kraće trajanje bolesti.
Najčešći simptomi su:
- Proljev
- Povraćanje
- Mučnina
- Bol u želucu
- Umor
Pojavio se novi virus: Stručnjaci otkrivaju koliko je opasan za ljude
Dok se epidemije mogu dogoditi bilo kada i bilo gdje, najčešće se javljaju tijekom hladnijih mjeseci i u prenapučenim okruženjima, poput bolnica, staračkih domova, vrtića, škola i slično.
Za veliku većinu, bolest obično nestaje sama od sebe, bez medicinske intervencije. No, ovaj virus može brzo dovesti do dehidracije, koja može biti posebno zabrinjavajuća kod starijih osoba i male djece, a može dovesti do ozbiljnih komplikacija.
Za razliku od respiratornog širenja gripe i SARS-CoV-2, norovirus se uglavnom širi s kontaminirane hrane i površina, što ga čini najčešćom bolešću koja se prenosi hranom u SAD-u.
Dobro je znati: Ovo nikada ne naručujte u kafiću
Namirnice koje su obično uključene u širenje virusa uključuju lisnato povrće (zelenu salatu), svježe voće i školjke. Ovaj vrlo zarazan virus obično se širi s neopranih ruku (posebno nakon korištenja zahoda i/ili povraćanja) rukovanja hranom ili površinama na koje se stavlja hrana. Norovirus može ostati "živ" na površinama danima ako se ne očiste na odgovarajući način. Agresivno pranje ruku i održavanje površina ključni su za smanjenje širenja ovog dosadnog virusa.
Nakon što prebolujemo ovu "gripu" dobit ćemo kratkoročni zaštitni imunitet. Međutim, postoji više od dvadeset sojeva norovirusa koji mogu zaraziti ljude - svi s mnogo varijanti - tako da zaštita od jednog ne mora nužno štititi od drugog.
Ako se razbolite, kontaktirajte ljekara i pijte puno tekućine kako biste smanjili rizik od dehidracije i posljedice nedostatka tekućine. Učinite što možete kako biste zaustavili širenje održavajući kontaminirane površine čistima i ostanite kući do 48 sati nakon potpunog nestanka simptoma.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.