U znak sjećanja na žrtve pandemije: U Londonu zid sa 150.000 srca

0
AA
U znak sjećanja na žrtve pandemije: U Londonu zid sa 150.000 srca
FOTO: AA / Zid preko puta britanskog parlamenta u Londonu

Na zidu preko puta britanskog parlamenta u Londonu u toku je crtanje 150.000 srca u znak sjećanja na preminule od COVID-19.

Na ovaj način organizovana grupa "COVID-19 Bereaved Families For Justice UK" odaje poštu i sjeća se žrtava koronavirusa u Velikoj Britaniji u kojoj je registrovan najveći broj preminulih od posljedica COVID-19 u Evropi.

"COVID-19 Bereaved Families For Justice UK" zahtijeva javnu istragu Vladinog pristupa u borbi s pandemijom. Cilj je da se mural proteže stotinama metara zida duž južne obale rijeke Temze.

U nekim srcima su napisana imena preminulih i poruke. Jedan od organizatora kazao je za AA da je do sada iscrtano oko 145.000 srca.

Uposlenik Nacionalne zdravstvene službe (NHS) Velike Britanije kazao je da "iza svakog srca stoji osoba, porodica pogođena ovom smrću".

Među onima koji su učestvovali u pravljenju murala je i osoba koja je srce nacrtala za svoju mamu.

"Majka mi je umrla u aprilu prošle godine u staračkom domu, sama. Posljednji put sam je vidjela 16. marta. Nisam mogla biti s njom na njen posljednji dan, na njen rođendan, kada je umirala, kao i na sahrani. To radim za one koji prolaze kroz iste stvari. Mnogo je takvih ljudi", poručila je ona.

Iako Ministarstvo zdravstva Velike Britanije navodi da je od posljedica zaraze koronavirusom preminulo 126.676 osoba, podaci Državnog zavoda za statistiku govore da taj broj iznosi više od 150.000.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije