U zemljotresu u Meksiku poginulo 230 osoba, spasioci pretražuju ruševine

Radiosarajevo.ba
U zemljotresu u Meksiku poginulo 230 osoba, spasioci pretražuju ruševine
Najmanje 230 osoba, uključujući 21 dijete u jednoj školi, poginulo u snažnom zemljotresu koji je pogodio Meksiko u utorak, upravo na 32. godišnjicu razornog zemljotresa iz 1985. godine, objavile su vlasti.

Najmanje 100 osoba je poginulo u Mexico Cityju i okolnim područjima. U državi Morelos, južno od prijestolnice, poginule su 69 osobe.

Još 43 je poginulo u državi Puebla, 122 kilometra od Mexico Cityja, a u ovoj državi je bio i epicentar zemljotres. U državi saveznoj Meksiko 13 osoba je poginulo, četiri u državi Guerrero i jedna u državi Oaxaca.

Gradonačelnik Mexico Cityja Miguel Angel Mancera rekao je da je 39 zgrada teško oštećeno ili uništeno. Nekoliko je mjesta na kojima istječe plin, a izbili su i požari.

Među urušenim zgradama u prijestolnici su stambeni blokovi, škola, tvornica i jedan supermarket.

Kako javlja CNN, spasioci su u noći sa srijede na četvrtak bili fokusirani na spašavanje tri osobe koje su zatrpane u srušenoj osnovnoj školi, te su uspjeli ispod ruševina rano jutros spasiti 13-godišnju djevojčicu.

Američki geološki institut saopćio je da je zemljotres bio jačine 7,1 stepen po Richterovoj skali, dok je Meksički seizmološki institut izmjerio 6,8 stepeni Richtera.

Epicentar se nalazio osam kilometara jugoistočno od grada Atencinga, u državi Puebla na dubini 51 kilometar, navodi se u saopćenju Američkog geološkog instituta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije