Porastao broj stradalih u zemljotresu u Meksiku

Anadolija
Porastao broj stradalih u zemljotresu u Meksiku
Najmanje 248 osoba poginulo je u razornom zemljotresu jačine 7,1 stepeni po Richteru koji je sinoć pogodio centralne dijelove Meksika.

Epicentar zemljotresa zabilježen je u blizini grada Raboso na dubini od 51 kilometar, a iz Civilne zaštite ove zemlje saopćeno je da su uništene desetine zgrada u prijestolnici Meksiku. 

Šef Civilne zaštite Luis Filipe Puente napisao je na društvenoj mreži Twitter da je u glavnom gradu poginulo 117, Morelosu 72, a Puebli 43 osobe. Također, tri osobe izgubile su život na području Guerrera, 12 u Meksiku i jedna osoba u Oaxacu. 

Zemljotres se dogodio na godišnjicu razornog zemljotresa iz 1985. godine kada je poginulo najmanje 5.000 građana ove zemlje. 

Predsjednik Enrique Pena Nieto potvrdio je da su ispod ruševina jedne osnovne škole na jugu Meksika do sada izvučena tijela 25 učenika. U toku su akcije traženja i spašavanja u ruševinama škole u kojoj se u trenutku zemljotresa nalazilo 38 osoba. 

Nieto je izjavio da je na području, koje je pogođeno zemljotresom, proglašeno vanredno stanje. 

Načelnik Meksika Miguel Angel Mancera izjavio je da je ispod ruševina spašeno oko 60 osoba. Meksički zvaničnici navode da je hospitalizirano oko 70 građana. 

Bez električne energije je oko 2 miliona ljudi. Kanadski premijer Justin Trudeau izrazio je spremnost da pomogne Meksiku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije