U toku pregovori o naknadi štete izazvane blokadom Sueskog kanala

0
Radiosarajevo.ba
U toku pregovori o naknadi štete izazvane blokadom Sueskog kanala
Foto: EPA-EFE / Ever Given

Promet kanalom, kojim se odvija više od 10 posto svjetske trgovine, nastavljen je 29. marta nakon odsukavanja broda uz pomoć međunarodnih stručnjaka, a šest dana bilo je blokirano više od 400 brodova. Egipat traži 900 miliona dolara odštete nakon blokade.

Više od 400 brodova je bilo blokirano šest dana. Brod koji je plovio pod panamskom zastavom, dug poput četiri nogometnih igrališta, od tada je usidren u jezeru Grand Lac Amer u sredini kanala.

SCA navodi da je Egipat tokom incidenta gubio između 12 i 15 miliona dolara dnevno. Među glavnim izvorima prihoda zemlje, prolazak kanalom je 2019.-2020. Egiptu donio 5,7 milijardi dolara.

Egipat traži 900 milijuna dolara odštete nakon blokade Sueskog kanala krajem marta, a kontejnerski brod koji ju je izazvao je zaplijenjen, piše Net.hr.

U ponedjeljak navečer je šef Uprave Sueskog kanala (SCA) na državnoj televiziji rekao da se vode “pregovori” o naknadi štete koju je izazvao Ever Given koji je zapeo u kanalu i paralizirao promet na ključnoj morskoj putanji.

Egipat tvrdi da nije počinio pogrešku u tom incidentu i prebacuje odgovornost na brod.

“Pregovori se nastavljaju, ima još puno neusuglašenih točaka s kompanijom i osiguranjem, počevši od iznosa”, rekao je admiral Osama Rabie.

Izvor iz SCA je potvrdio agenciji France presse da se vode pregovori s japanskom kompanijom Shoei Kisen, koja je vlasnica broda, te s osiguravajućim kućama.

Al-Ahram u utorak prenosi da je admiral rekao da njegova zemlja traži 900 Miliona dolara.

Panamski brod Ever Given je zaplijenjen zbog neisplate 900 miliona dolara prema presudi trgovačkog suda Ismailije”, rekao je.

Isti izvor navodi da taj iznos odgovora “gubicima koje je brod izazvao vlastima i njegovog odsukavanja i održavanja”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije