Sueckim kanalom prošao i američki nosač aviona

0
Fena
Sueckim kanalom prošao i američki nosač aviona
Foto: EPA-EFE / Na fotografiji nije prikazan događaj iz teksta

Posljednji brodovi koji su čekali isplovljavanje kroz Suecki kanal, jer je ogromni kontejnerski brod zapriječio prolaz, prošli su danas kroz kanal, objavila je Uprava Sueckog kanala.

Sueckim kanalom je prošao i američki nosač aviona "USS Dwight D. Eisenhower", javlja Al Jazeera Balkans.

Američki zvaničnici tvrde da je grupa tog nosača aviona 31. marta počela s operacijama podrške borbi protiv snaga oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Osama Rabie, čelnik Uprave kanala (SCA), najavio je prethodno da se očekuje da će 85 brodova proći kroz Suez, s obje strane, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Među njima je i 61 brod, od ukupno 422 koji su čekali ispred Sueckog kanala kada je oslobođen nasukani kontejnerski brod "Ever Given", rekao je Rabie.

Nasukavanje 400 metara dugog "Ever Givena" u vitalnoj trgovinskoj arteriji 23. marta poremetilo je međunarodne lance opskrbe, a posebnim timovima za spašavanje trebala je gotovo sedmica kako bi oslobodili brod.

SCA je u srijedu počeo istragu o uzrocima nasukavanja "Ever Givena" i šestodnevne blokade Sueskog kanala, poručio je Rabie za televiziju MBC Masr kasno u petak.

- Istraga dobro napreduje i trajat će još dva dana, nakon čega ćemo objaviti rezultate - dodao je čelnik Uprave Sueskog kanala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije