... / U svijetu ponovni porast infekcije COVID-19

07. 04. 2021. u 09:17:00 Fena

Shares: 0

Broj smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom prešao je u utorak tri miliona, dok najnoviji globalni ponovni porast infekcija COVID-19 predstavlja izazov naporima vakcinisanja širom svijeta.

Širom svijeta smrtnost od COVID-19 ponovno raste, posebno u Brazilu i Indiji. Zdravstveni službenici smatraju da je uzrok tome veći broj novih zaraznijih sojeva virusa koji su prvi put otkriveni u Ujedinjenom Kraljevstvu i Južnoj Africi. Sve to prati umoro javnosti zbog zaključavanja i drugih ograničenja.

Brazil je vodeći u svijetu po dnevnom prosječnom broju prijavljenih novih smrtnih slučajeva i čini jedan od svaka četiri smrtna slučaja u svijetu svaki dan.

Svjetska zdravstvena organizacija priznala je teško stanje u Brazilu zbog koronavirusa, rekavši da je zemlja u vrlo kritičnom stanju s preopterećenim zdravstvenim sistemom.

"Zapravo se trenutno događa vrlo ozbiljna situacija u Brazilu, gdje imamo brojne države u kritičnom stanju", rekla je epidemiologinja WHO-a Maria Van Kerkhove na brifingu prošlog četvrtka, dodajući da su mnoge bolničke jedinice za intenzivnu njegu popunjene sa više od 90 posto kapaciteta.

Evropska regija, koja obuhvaća 51 zemlju, ima ukupan broj smrtnih slučajeva s gotovo 1,1 milion.

Pet zemalja, Ujedinjeno Kraljevstvo, Rusija, Francuska, Italija i Njemačka, čine oko 60 posto ukupnih evropskih smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom.

Sjedinjene Države imaju najveći broj smrtnih slučajeva s 555.000 i čine oko 19 posto svih smrtnih slučajeva zbog COVID-19 u svijetu. Broj umrlih je povećan u posljednje tri sedmice, ali zdravstveni službenici vjeruju da nacionalna kampanja brzog vakcinisanja može spriječiti porast smrtnosti. Trećina stanovništva primila je barem jednu dozu vakcine.

Svjetska zdravstvena organizacija poziva države da doniraju više doza vakcina COVID-19 kako bi pomogle u ispunjavanju ciljeva imunizacije za najugroženije u siromašnijim zemljama.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)