U Španiji uhapšen Bosanac (44) - kriminalac za kojim tragaju brojne zemlje 'pao' zbog porodice

3
Radiosarajevo.ba
U Španiji uhapšen Bosanac (44) - kriminalac za kojim tragaju brojne zemlje 'pao' zbog porodice
Foto: Prtscr / Youtube / Ilustracija (na slici nije događaj opisan u tekstu)

Agenti Nacionalne policije uhapsili su u Alicanteu, u Španiji, bjegunca bosanskohercegovačke nacionalnosti (44), kojeg traže vlasti Bosne i Hercegovine zbog trgovine oružjem, a nizozemske vlasti zbog pranja novca.

Agenti Jedinice za droge i organizirani kriminal (UDYCO) obavijestili su lokalnu policiju da se u Alicanteu nalazi čovjek za kojim su izdana dva međunarodna naloga za hapšenje: Međunarodni nalog za hapšenje za ekstradiciju od strane Bosne i Hercegovine i Europski nalog za hapšenje i predaju (OEDE) od strane Nizozemske.

S obzirom na saznanja da bi se ovaj bjegunac mogao skrivati u Alicanteu, agenti su poduzeli niz aktivnosti kako bi ga pokušali locirati, te su saznali da rođaci osumnjičenika namjeravaju otputovati u Španiju kako bi ga sreli, stoji u priopćenju policije.

Zelene beretke okupile se u bivšoj Dobrovoljačkoj: Odata počast poginulim saborcima

Zelene beretke okupile se u bivšoj Dobrovoljačkoj: Odata počast poginulim saborcima

Nekoliko rođaka bjegunca doputovalo je iz Nizozemske letom iz grada Eindhovena na aerodrom Alicante-Elche Miguel Hernández, odakle su agenti pratili te ljude koji su ih odveli u grad Alicante. Na kraju, uprkos "sigurnosnim mjerama" koje je poduzela rodbina bjegunca kako policija ne bi otkrila gdje se on nalazi, agenti su bjegunca locirali i uhapsili.

Uhapšeni Bosanac tereti se za kaznena djela trgovine drogom jer je povezan s prevozom i prodajom kokaina i heroina, trgovinom oružjem i zločinačkim organiziranjem, zločinima za koje bi u BiH mogao dobiti 20 godina zatvora.

Osim toga, nizozemske vlasti ga terete za kazneno djelo pranja novca prilikom kupovine nekoliko nekretnina u Nizozemskoj i stavljanja velikih količina novca na različite bankovne račune, koristeći ukupno 2.400.000 eura od počinjenja kaznenih djela. Za ova kaznena djela mogao bi dobiti i do osam godina zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije