U Španiji ubijen ruski pilot koji je predao helikopter Ukrajinicima

3
Radiosarajevo.ba
U Španiji ubijen ruski pilot koji je predao helikopter Ukrajinicima
Foto: Printscreen / Maksim Kuzminov

Maksim Kuzminov, ruski pilot koji je prebjegao u Ukrajinu, pronađen je mrtav u Španiji, javili su Ukrainska Pravda i drugi mediji 19. februara, pozivajući se na službu za odnose s javnošću ukrajinske vojne obavještajne službe.

Kuzminov je postao poznat u augustu 2023. godine nakon što je sletio neometan u Ukrajinu u potpunosti očuvanim helikopterom Mi-8 i predao se vlastima.

Andrii Yusov, glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne službe, kasnije je rekao da će Kuzminov primiti nagradu u protuvrijednosti od 500.000 dolara (oko 907 hiljada KM) kao nagradu za prelazak s helikopterom.

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Rekao je da je sam kontaktirao ukrajinsku stranu i da mu je rečeno da će dobiti obezbjeđenje za sebe i svoju porodicu, isplate i nove dokumente iz Ukrajine ako pređe.

Kuzminov je rekao da su njegovi roditelji podržali njegove planove za prelazak i pridružili mu se u Ukrajini.

Dva dana prije smrti Navaljnog u koloniju su došli agenti FSB-a: Imali su dva zadatka?!

Dva dana prije smrti Navaljnog u koloniju su došli agenti FSB-a: Imali su dva zadatka?!

Pozivajući se na izvore iz ukrajinske vojne obavještajne službe, Ukrainska Pravda je navela da je Kuzminov odlučio da se preseli u Španiju, gdje je pronađen mrtav jer je pogođen metkom u svom stanu 19. februara.

U blizini je pronađen izgorjeli automobil, koji su navodno koristili oni koji su ubili Kuzminova. Yusov je potvrdio njegovu smrt više ukrajinskim medijskim izvorima, ali nije pružio detalje.

Kuzminov je bio prikazan u dokumentarnom filmu Oboreni ruski piloti, koji je emitovan na ukrajinskoj televiziji u septembru 2023. godine. Film je otkrio kako je slijetanje planirano i izvršeno, a Kuzminov je pozvao druge ruske pilote da slijede njegov primjer.

"Ako uradite ono što sam ja uradio, ovakva stvar, nećete to nikada zažaliti. Bit ćete osigurani za cijeli život sa apsolutno svime", rekao je Kuzminov.

Pronađeno tijelo Alekseja Navaljnog? Evo šta kaže bolničar

Pronađeno tijelo Alekseja Navaljnog? Evo šta kaže bolničar

Kuzminov je pružio "vrijedne dokaze o ruskoj vojnoj avijaciji, komunikacionim sistemima i mreži aerodroma", prema dokumentarnom filmu.

Također je rekao da nema fašista ili nacista u Ukrajini, uobičajeni stav u ruskoj propagandi.

"Ono što se sada događa je jednostavno genocid ukrajinskog naroda. I ukrajinskog i ruskog. Osnova mog djelovanja nije doprinijeti tim zločinima. Ukrajina će sigurno pobijediti ovaj rat jednostavno zato što se ljudi vrlo čvrsto ujedinili... Niko ne želi ovaj rat. Kada Ukrajina pobijedi, samo je pitanje vremena", rekao je Kuzminov u dokumentarnom filmu, javlja kyivindependent.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije