U Španiji poljoprivreda propada zbog - suše

1
AA
U Španiji poljoprivreda propada zbog - suše
Foto: Twitter / Suša stvara velike probleme

Najveći španski poljoprivredni sindikat objavio je u četvrtak izvještaj u kojem upozorava na štetne efekte suše na poljoprivredni sektor u zemlji.

Unija COAG je saopćila da suša "guši" 80 posto španskog poljoprivrednog zemljišta i da je već dovela do nepovratnog gubitka više od pet miliona hektara žitarica.

Sindikat je saopštio da su svi usjevi pšenice i raži u osam španskih regiona praktično izgubljeni zbog nedostatka padavina.

Neka druga vremena: Pogledajte kako je izgledalo Sarajevo 1968. godine

Neka druga vremena: Pogledajte kako je izgledalo Sarajevo 1968. godine

Upozoreno je i da su voćke u Andaluziji, Mursiji, Valensiji i Kataloniji na rubu, jer ograničene količine vode ozbiljno ugrožavaju održivost stabala tako da će mnogi farmeri morati da ih čupaju iz korijena.

U izvještaju se navodi da je Andaluzija, na jugu, najteže pogođeno područje.

Predviđa se da će zbog suše uzgoj riže u ovom području, gdje se proizvodi oko 320.000 tona godišnje, praktično nestati. Očekuje se da će proizvodnja pamuka u ovoj oblasti, zajedno sa povrćem, takođe biti ozbiljno pogođena.

Stabla maslina u Andaluziji su u izuzetno kritičnom stanju, a prognoze sugerišu da bi berbe u nekim područjima mogle dosegnuti samo 20 posto uobičajenog prinosa. Stabla badema, koja intenzivno koriste vodu, su u još gorem stanju.

Širom zemlje, stočari sve teže posluju jer se pašnjaci isušuju. Zbog toga, sindikat predviđa novi rast cijena stočne hrane.

Pčelari se također nalaze u teškoj situaciji zbog nedostatka vegetacije i cvjetanja, što znatno otežava proizvodnju meda. Ovo je treća uzastopna godina da je sektor neprofitabilan, što je dovelo do toga da mnogi profesionalci odustanu od ovog posla.

U četvrtak su španski ministri sazvali hitan sastanak kako bi razgovarali o teškim uslovima suše u zemlji.

Španija je četvrti najveći poljoprivredni proizvođač u Evropskoj uniji, gdje se prema podacima španskog ministarstva poljoprivrede za 2019. godinu obrađuje oko 23,2 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije