Haos u Španiji: 16 aerodroma pogođeno štrajkom kontrolora leta

0
Anadolija
Haos u Španiji: 16 aerodroma pogođeno štrajkom kontrolora leta
FOTO: Pixabay / Ilustracija / Toranj za kontrolu letova

Nakon što su pregovori o platama i uslovima rada ponovo propali, kontrolori letenja na 16 španskih aerodroma u četvrtak su nastavili štrajk.

Štrajkovi, koji su počeli u februaru, nastavljaju se svake nedjelje i četvrtka tokom aprila.

Štrajk pogađa španske aerodrome u Alicanteu, Valenciji, Ibizi, Murciji, Lleidi, Vigu, Coruni, Cuatro Vientosu, Sevilli, Jerezu, Castellonu i aerodrome na Kanarskim ostrvima Lanzarote, Fuerteventura, La Palma i El Hierro.

Četvrti dan: Nastavljena potraga za rudarom Asimom Šehanovićem

Četvrti dan: Nastavljena potraga za rudarom Asimom Šehanovićem

Mnogi letovi su odgođeni, ali su smetnje za putnike ograničene zbog onoga što Unija USCA naziva "zloupotrebljivim" minimalnim nivoima usluga koje je postavila Vlada, a koji "ometaju pravo na štrajk".

Španija je 2011. godine djelimično liberalizovala tržište kontrolora letenja.

Haos u Njemačkoj: Više od 350 letova otkazano zbog štrajka

Haos u Njemačkoj: Više od 350 letova otkazano zbog štrajka

Godinu ranije, kontrolori letenja održali su štrajk koji je doveo do potpunog zatvaranja španskog zračnog prostora tokom dva dana u decembru.

Kao odgovor, španska Vlada je proglasila stanje pripravnosti i naredila kontrolorima letenja da se vrate na posao pod prijetnjom vojne sile.

Danas oni koji rade u privatizovanom dijelu sektora kažu da su "najgore plaćeni" kontrolori letenja u Evropi i jedini koji sami moraju plaćati svoju obuku.

Sindikati koji stoje iza štrajka kažu da su radnici ove godine primorani da rade više i da su podložni lošijim uslovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije