"U slučaju sukoba": Objavljeno gdje NATO uspostavlja novu kopnenu komandu u Europi

0
Fena
"U slučaju sukoba": Objavljeno gdje NATO uspostavlja novu kopnenu komandu u Europi
Foto: NATO / Nato trupe u Finskoj

NATO će sljedeće godine u Finskoj u blizini ruske granice uspostaviti novu kopnenu komandu sa zadatkom da vodi operacije kopnenih snaga saveza u sjevernoj Europi u slučaju vojnog sukoba, rekao je u petak finski ministar obrane.

Finska se pridružila NATO savezu prošle godine, kao odgovor na potpunu invaziju susjedne Rusije na Ukrajinu koja je započela 2022. godine, te organizira prisutnost saveza na svom teritoriju.

"Jutros sam odlučio da ćemo predložiti NATO-u da uspostavi komandu u suradnji sa Štabom vojske u Mikkeliju", rekao je ministar Antti Hakkanen, nadovezujući se na svoju najavu iz juna da su sve države članice NATO-a dale svoj politički pristanak za plan.

Meteorolozi iz BiH upozoravaju: "Doći će do naglog zahlađenja, očekuju se obilne padavine"

Meteorolozi iz BiH upozoravaju: "Doći će do naglog zahlađenja, očekuju se obilne padavine"

Centrala, koju NATO naziva Multi Corps Land Component Command, djelovat će pod Komandom združenih snaga saveza u Norfolku sa sjedištem u SAD-u i zajedno s finskom komandom kopnenih snaga koje je već smješteno u Mikkeliju, oko dva sata vožnje od finsko-ruske granice.

Hakkanen je, govoreći na konferenciji za novinare, rekao da će jedinica u početku imati godišnji budžet od 8,5 miliona eura (16.6 miliona KM) i sastojati se od nekoliko desetaka međunarodnih dužnosnika.

Ranije ovog mjeseca, Finska i susjedna Švedska, koje su se također pridružile savezu ove godine, rekle su da će Švedska koordinirati posjete stranih NATO trupa i međunarodne vježbe u sjevernoj Finskoj. Međutim, Helsinki ne traži istu vrstu trajnih multinacionalnih snaga koje su raspoređene, primjerice, u obližnjim baltičkim zemljama, s obzirom na znatnu veličinu vlastitih snaga Finske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije