U slučaju invazije na Ukrajinu, Bidenova administracija pripremila potez za Rusiju

2
AA
U slučaju invazije na Ukrajinu, Bidenova administracija pripremila potez za Rusiju
Foto: EPA-EFE / Joe Biden i Vladimir Putin

Administracija američkog predsjednika Joe Bidena razgovarala je s najvećim američkim bankama o mogućim sankcijama protiv Rusije u slučaju invazije na Ukrajinu.

Viši dužnosnici iz Bidenove administracije razgovarali su s predstavnicima najvećih američkih banaka, Citigroup, Bank of America, JPMorgan Chase & Co. i Goldman Sachs o mogućim sankcijama protiv Rusije, objavio je američki "Bloomberg".

Bidenova administracija podijelila je s bankama zabrinutost hoće li sankcije protiv Rusije stvoriti slične probleme iz 2018. godine, poput poremećaja u globalnom lancu opskrbe aluminijem i porasta cijena od 30 posto.

Radončić: 'Bakir Izetbegović brani Novalića zbog Sebije'

Radončić: 'Bakir Izetbegović brani Novalića zbog Sebije'

Bidenova administracija razmatra sankcije protiv velikih ruskih banaka i državnih kompanija, objavio je također "Wall Street Journal".

Iako nema konačne odluke o tome koje banke će biti sankcionirane u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, postoji nekoliko najvećih ruskih državnih banaka, poput VTB banke, a ciljaju se ključni sektori koji izvoze naprednu mikroelektroniku.

Sankcije na ruski izvoz nafte i plina i isključenje Moskve iz globalnog SWIFT sistema za sada nisu na dnevnom redu, tvrdi jedan američki dužnosnik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije